LADEN

Typ om te zoeken

Crowdfunding te populair (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Crowdfunding te populair (Tom Lassing)

Toen micro kredieten net uitgevonden waren, toen waren de eerste ondernemers die daar mee gingen werken extreem succesvol. Het hele idee werd daarom vrij snel na de start op handen gedragen. Het duurde niet lang tot iedereen en zijn buurvrouw micro financiering wilde en kreeg en vervolgens liep het massaal spaak.
Heel die opzet kreeg een kwade geur omdat steeds meer micro ondernemers in feite nog verder in de schulden kwam te zitten.
De grote groep micro ondernemers die later toen het populair was kwam, was helemaal niet klaar voor het concept en ze dachten vooral dat het allemaal kwam aanwaaien.
We zien nu in mijn ogen hetzelfde met crowdfunding gebeuren.
De eerste projecten waren enorm succesvol, dat waren dan ook ondernemers die alles geprobeerd hadden maar toch geen geld verkregen hadden. Eindelijk lukte het via crowdfunding en reken er op dat ze er op gebrand waren hun project tot een succes te maken.
Het hele idee is daar de eerste successen heel populair geworden. Vervolgens wil iedereen en zijn buurman z’n idee via crowdfunding financieren. Het is populair, dus zet je project maar in zo’n opzet en het benodigde geld komt je aanwaaien.
We zagen nu het percentage aan mislukte projecten omhoog gaan van nul procent naar twee procent en vervolgens naar vijf procent en naar ik vrees binnenkort naar nog veel hoger.
Veel projecten lopen nu nog, maar de insiders weten al dat een flink percentage van wat nu al loopt het uiteindelijk niet gaat redden.
De crowdfunding aanbieders weten het ook en niet zelden openen ze onder nieuwe namen nieuwe platforms. In korte tijd zagen we het aantal platforms toenemen van twintig tot bijna vijftig. In feite weet je het dan al, dan is de eerdere opzet te besmet aan het raken en ze zoeken alvast naar nieuwe wegen en nieuwe namen zonder de erfenis van al die eerste mislukte projecten.
De deelnemende beleggers in die eerdere projecten zijn het kind van de rekening.
Is crowdfunding daarom te mijden?
Neen, maar ik raad u wel aan om heel voorzichtig te zijn. Het is niet succesvol omdat het crowdfunding is. Als belegger loop je forse risico’s en een flinke kans de investering volledig te verliezen. Er zijn geen put opties mogelijk op crowdfunding projecten. Veel projecten hebben ook geen garantiestellingen. Als het mislukt blijft er simpelweg niets over.
Het is daarom dat ik voorstander ben van crowdfunding platforms die vooraf een strenge selectie doen. Dan nog kan het mis gaan, maar je scheidt aan de bron al het kaf van het koren. Ik maak me dan alleen nog zorgen bij wie het kaf dan uiteindelijk nog onderdak kan vinden…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *