LADEN

Typ om te zoeken

Corona is doodsteek voor globalisering

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Corona is doodsteek voor globalisering

globalisering

De economische crisis die nu ontstaan is door de maatregelen tegen de Corona uitbraak zijn tevens het einde van de Globaliseringstrend.
Globalisering is niet direct over, maar de trend is gekeerd. Vanaf nu gaan we steeds meer zien dat landen en blokken van landen op zichzelf terugvallen.
Het eerste land dat daarmee begonnen is, is niet zo heel verrassend de VS.
De VS regering heeft China Telecom verboden nog langer in de VS actief te zijn. Dit onder het mom dat het bedrijf onder controle van de Chinese overheid staat. Alsof dat zo’n unieke situatie is!
Heel veel bedrijven staan onder controle van een overheid. Ook in de VS.
Het is simpelweg het Amerikaanse excuus om een sterk groeiende onderneming uit de markt te drukken, zodat Amerikaanse bedrijven niet de dupe worden van de groei van deze Chinese concurrent.
Ze doen niet eens meer alsof, zoals bij Huawei.
Globalisatie heeft veel producten betaalbaar gemaakt, maar wat er tegelijk ook ontstond, was een aantal mega grote bedrijven die in feite de wereldmarkt gingen beheersen. De meeste van die bedrijven zijn Amerikaans. Chinese bedrijven zoals Baidu, Alibaba, China Telecom zijn na hun succes in China nu ook wereldwijd in opkomst en dat zint de VS niet. Die zien deze Chinese bedrijven forse marktaandelen winnen ten koste van de Amerikaanse giganten.
Mijn insteek is dat bedrijven in feite niet meer dan 100 miljard groot zouden mogen zijn. Worden ze groter, dan moeten ze splitsen. Dat voorkomt dat één partij een sector gaat beheersen.
Wat de VS nu doet, is slechts de eigen giganten beschermen, zonder een oplossing voor het onderliggende probleem te bieden. China gaat tegenmaatregelen nemen en iedereen verliest.
Jammer dat ze op het hoogste politieke niveau geen visie hebben.
Ik zou China Telecom OOK weigeren, maar dan wel omdat ze te groot is. Echter, dan moet je in de VS OOK de eigen te grote bedrijven dwingen om zich op te splitsen.
Deze politiek was tot de jaren zestig geen enkel probleem in de VS. Verschillende gigantische Amerikaanse bedrijven werden in het verleden gedwongen om zich op te splitsen. Dat bleek indertijd een goede zaak te zijn. Het was toen ook geen probleem omdat ALLEEN maar Amerikaanse bedrijven zo extreem groot en machtig waren. We moeten er naar terug, maar onder dit management in de VS en China zit het er niet in.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *