Nu de strijd in Israël is opgelaaid, is duidelijk dat de wereld zich precies zoals bij Oekraïne achter de strijdende partijen schaart. In Israël steunen Iran en Rusland Hamas.
Ook in Syrië scharen Rusland en Iran zich samen achter de Syrische regering.
Iran en Rusland, ook in Oekraïne bondgenoten, scharen zich zoals ik al aangaf achter Hamas. De verdenking is dan ook dat beide partijen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de plannen en de bewapening van Hamas.
Hamas heeft westerse wapens en zeer waarschijnlijk zijn dat wapens die Rusland buitmaakte bij haar inval in Oekraïne in 2022. Vooral in het zuiden verloor Oekraïne veel terrein en daarmee ook de nodige militaire kampen en kazernes.
Vanuit het westen zien we Iran en Rusland als de kwade geesten. Zo zwart/wit is het niet altijd, maar duidelijk is wel dat hun belangen lijnrecht staan tegenover de belangen van het westen.
Dat gaat niet snel goedkomen.
Sterker nog, de strijd tussen Rusland en Iran tegen het westen breidt zich uit en wordt heftiger. In feite is de strijd in Israël Ruslands proxy war met het westen. Net zoals het westen de strijd in Oekraïne gebruikt om Rusland zwaar te raken.
Het is een warme koude oorlog, omdat de strijd nog altijd niet rechtstreeks is. De derde wereldoorlog is het daarmee totaal niet. Ik verwacht deze ook niet, omdat Rusland die strijd niet kan winnen en de VS die strijd niet wil voeren.
Beide partijen zullen er dus alles aan doen om die derde wereldoorlog te voorkomen. Wel lijkt Rusland steeds weer het westen te willen provoceren. Zo ook met de aanslag op de gaspijplijn tussen Finland en Estland.
China is hier de lachende derde. Die ziet deze strijd met plezier aan, omdat het ze extra ruimte geeft om in Azië, Zuid-Amerika en Afrika haar belangen uit te breiden. Je kent het wel, twee honden vechten om een been…