LADEN

Typ om te zoeken

Chinese economische afkoeling

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Chinese economische afkoeling

china, economie

Amerikaanse bedrijven geven waarschuwingen af dat wat hun betreft de Chinese economie aan het afkoelen is.
Daar kunnen ze gelijk in hebben, maar het is net zo goed mogelijk dat ze er compleet naast zitten.
Het punt is namelijk dat ze door de Amerikaanse sancties en invoerheffingen minder omzet in China maken. Dát op zich zegt dus niets over de Chinese economie. Die kan juist wel sterker gaan worden, omdat Chinezen in 2019 veel meer eigen waar gaan kopen, in plaats van die nu veel duurder geworden Amerikaanse producten. Dat dus er nu even een dipje in China is, hoeft niet zo veel te betekenen.
De Amerikaanse maatregelen tegen China hebben nu dus al wel een bewezen effect dat negatief is voor Amerikaanse bedrijven. Apple en Ford lieten dat al officieel weten en ik verwacht dat meer bedrijven gaan volgen.
De bedrijven wijzen naar de gevreesde gevolgen voor de Chinese economie, maar ik verwacht veel eerder dat de Amerikaanse economie er een tik van mee gaat krijgen.

Als ze in de VS kuchen, dan is de wereld ziek.
Helaas is dat ook waar. De Amerikaanse economie is in de wereldhandel nog altijd zo belangrijk dat iedereen het voelt als de VS economisch in zwaar vaarwater komt.
Wel is het zo dat zo’n crisis de wereldeconomie nog weer losser van de Amerikaanse economie gaat maken.
Het zijn dus groeipijnen van een wereldeconomie die zich losmaakt van de Amerikaanse druk.
De VS krijgt daarbij nu nog een extra tegenvaller te verwerken. De elf landen rondom de Pacifische Oceaan die samen een handelsovereenkomst hebben gesloten hebben nu onderling vrijwel geen importheffingen meer. Dat maakt hun producten in de andere verdragslanden flink goedkoper. Amerikaanse producten blijven echter de oude prijs, dus ook daar is de VS zichzelf nu uit de markt aan het prijzen.
Ik zou me dus veel meer zorgen maken over de komende zwaar tegenvallende Amerikaanse economie dan over de eventueel kortstondig tegenvallende Chinese economische groeicijfers.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *