LADEN

Typ om te zoeken

Chinese economie in het slop (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Chinese economie in het slop (Tom Lassing)

In onze kranten lezen we niet zo veel over de staat van de Chinese economie. Ja, we lazen deze week dat de groeiverwachting negatief is bijgesteld van 7+% naar 6,5 tot 7%.
En dat was het dan wel.
Maar als die groei tenminste 6,5% moet worden over heel 2016, dan moet er toch echt wel eea gaan verandering in China, want de Chinese economie stevent nu af op een krimp.
In februari was er een krimp van 25,4% als we kijken naar de export. Import daalde met 13,8%. Ik heb daar al eerder over geschreven, maar in de reguliere pers is het er akelig stil over. We zien die enorme daling terug in de Baltic Dry index waarover ik de laatste weken al uitgebreid geschreven heb. De Baltic Dry staat nu op 349. Al een flink herstel van het laagste punt van 290, maar nog ver weg van de top op 2.330 die december 2013 bereikt werd.
De daling van de export en import is de ergste sinds 2009.
Was het alleen februari, waarin een week lang feest gevierd werd vanwege het nieuwe jaar?
Als we kijken naar de gecombineerde cijfers van januari en februari dan zien we een export daling van 17,8% en een import daling van 16,7%.
De feestdip is hierin dus grotendeels meegenomen, want vorig jaar viel de feestweek pas aan het einde van onze februari maand. De impact op februari was toen kleiner.
Blijft het feit dat er een enorme daling is geweest en de economie moet die daling eerst weer inhalen voor er sprake kan zijn van een groei.

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *