LADEN

Typ om te zoeken

Cash is king (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Cash is king (Tom Lassing)

Veel beleggers zijn van mening dat je werkelijk alles moet beleggen, want geld cash aanhouden, dat levert geen rendement op.
Dat laatste is waar, maar als je niets cash hebt, dan kan je ook amper gebruik maken van kansen die de markt je soms ineens geeft.
De beroemdste belegger ter wereld heeft altijd tientallen miljarden cash. Ondanks dat weet hij enorme rendementen te maken, want ALS hij dat geld inzet, dan is dat bijna altijd op beleggingen die in zijn ogen een superieure kans op rendement maken. De tijd dat het geld cash is geweest wordt dan goedgemaakt met veel meer rendement als het eenmaal wordt ingezet.
Het is nu eenmaal een feit dat Warren Buffett zo’n beetje de enige was die nog cash had toen de banken op omvallen stonden. Zijn beleggingen in onder meer Wells Fargo en Bank of America hebben over de tijd bezien extreem veel rendement opgeleverd.
Ook bedrijven houden best het nodige aan cash aan. Bedrijven als KPN, Ahold en Unilever hebben in hun bestaan minstens één keer deze regel overtreden en op juist dat moment kwamen de bedrijven acuut in de problemen. Alle drie stonden ze op het punt van omvallen, puur omdat ze geen cash meer hadden. Als belegger is het dus goed om ook bij bedrijven waarin u wilt beleggen te kijken of er wel voldoende cash aanwezig is of gegenereerd wordt.
Als dat niet het geval is, dan is dat een behoorlijk grote rode vlag. Die rode vlag negeren kan grote gevolgen hebben.
Gevolgen als een enorme verwatering doordat ze tegen een ramsjkoers nieuwe aandelen moeten uitzetten, of ook echt een faillissement, waarna de boedel wordt overgenomen door een partij die wel geld heeft en uiteindelijk de grote winst kan gaan maken. Hoe dan ook, een tekort aan cash is nooit goed. Een les om niet te vergeten.

Deze bedrijven hebben de les ook ter harte genomen

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *