LADEN

Typ om te zoeken

Wanneer winst nemen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wanneer winst nemen (Tom Lassing)

(Eerder deze week schreef ik over hoe moeilijk het is om de positie weer te sluiten. Het liefst om winst te nemen, maar soms ook om verlies te beperken. Ik heb daarover ook in februari 2005 geschreven. Hieronder at artikel uit 2005:)
Op de HCC Beleggen dag heb ik even met iemand gesproken die zich afvroeg wanneer je winst moet nemen.
Voor eigenlijk alle beleggers is immers het grootste probleem niet een positie in te nemen. Het grote probleem is, wanneer die positie weer te verlaten. Het lijkt altijd te vroeg of te laat te zijn…
Mijn insteek is een heel simpele.
Vóór u de positie inneemt, bepaalt u uw stop loss niveau.
U weet dus op welke (lagere) koers u zeker afscheid zult nemen.
Echter, u kan maar zo gelijk hebben met uw positie-inname en de koers stijgt na uw aankoop. Mijn oplossing daarvoor is dat u een trailing stop loss gaat hanteren.
Ik doe dat zelf op basis van de end of day koersen en ik hou dat zelf bij. Zo’n trailing stop loss kan zijn, een koers van bijvoorbeeld x euro of dollar onder de hoogste slotkoers.
Stel even ik koop een aandeel op 40 euro. Mijn stop loss ligt op 38 euro. Als dus het aandeel na mijn aankoop 5% daalt, dan hou ik het voor gezien. Echter, soms komt mijn visie nog uit ook, de koers gaat naar 45 euro. Dat is netto 10% winst en de vraag roept zich op, wanneer neem ik winst.
Nu kan ik een percentage van 5% onder de hoogste koers aanhouden, maar dan moet ik iedere dag gaan rekenen. Veel makkelijker is om bijvoorbeeld te kiezen voor bijvoorbeeld 3 euro of dollar onder de hoogste slotkoers. Zo heeft het aandeel wat ruimte om te bewegen, want een koers gaat nooit alleen omhoog, maar zo weet ik ook vrijwel zeker dat ik hier uiteindelijk altijd met winst uit zal gaan vertrekken. Uitzonderingen overigens daar gelaten, want er kan onverwachts iets gebeuren, maar gelukkig zijn en blijven dat uitzonderingen. Er zijn ook uitschieters omhoog, dus niet teveel treuren als het ook een keer omlaag uitschiet.

https://www.mooiebeursdag.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *