LADEN

Typ om te zoeken

Cum-ex fraude, 55 miljard euro schade

Bedrog en fraude Laatste Nieuws

Cum-ex fraude, 55 miljard euro schade

Hoorde u al eens over de Cum-ex fraude?
Dat begon ooit als een fraude om belastingvoordelen meerdere keren te verkrijgen.
U kan dat zo zien: Er is door een partij iets gedaan waardoor er een belastingvoordeel is en belasting kan worden teruggevraagd. Door nu deze handeling heel snel te kopiëren kan je het doen voorkomen dat de handeling door heel veel partijen is gedaan. Ze zijn allemaal in dezelfde minuut gedaan, maar in werkelijkheid is er maar één transactie geweest, maar door nu die supersnelle trades te doen, lijkt het alsnog wel 20 partijen deze transactie deden. Alle twintig vragen ze het belastingvoordeel aan.
Dit gebeurde tussen 2000 en 2016 ongehoord veel. Zo veel dat naar schatting 55 miljard euro aan fraude is opgebouwd.
Alle grote banken deden er aan mee. Rabobank was één van de banken die er als eerste mee stopte. Daarna werd het opgepakt door hedgefunds.
Die hedgefunds gingen samenwerken met andere partijen, zoals scholen etc. die dan ook weer belastingvoordelen gingen opvragen. Vaak overigens zonder dat die scholen etc. daar van wisten.
Uiteindelijk is slechts één trader persoonlijk aangesproken. Sanjay Shah uit Londen is de enige die in 2016 aangeklaagd werd en die nog altijd onder verdenking staat.
Hij is onder financiële curatele gesteld en zit daar al vijf jaar onder.
Sanjay is van mening dat hij niets anders deed dan de banken. Waarom is hij als Hedge Fund trader wel persoonlijk aangesproken, terwijl de banken hier zelf volledig mee weg zijn gekomen.

Dat laatste bleek niet helemaal het geval te zijn…

In Duitsland zijn 1000 verdachten en pas drie bankiers hebben blijkbaar al wel een straf opgelegd gekregen. Men is hier heel gesloten over.
Het zou goed zijn als de CUM-ex onderzoeken openbaar worden en ook écht ook de banken zelf gaan aanpakken.
55 miljard schade… Dat zou toch wel een nader onderzoek mogen vragen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *