LADEN

Typ om te zoeken

Brexit, wat is het probleem?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Brexit, wat is het probleem?

brexit

Wat is nu eigenlijk het probleem met de Brexit? Waarom kan het niet ‘even’ geregeld worden? Is dat tegenwerking van de EU, tegenwerking van Engelse politici, of is het heel iets anders?
Wat het in ieder geval niet (meer) is, is tegenwerking van de EU. Die tegenwerking was er TOT het referendum. Toen de uitslag duidelijk was, was de tegenwerking vanuit de EU over. De beslissing lag er, nu moest er ook vanuit de EU bezien snel een exit komen. De EU wil immers geen kankercellen in haar organisatie. Snel er uit snijden en alleen door met wie deel wil uitmaken van de EU. De EU werkt het vertrek van het VK niet langer tegen.
Is het dan tegenwerking van Engelse politici?
Het referendum werd ingezet onder een Tory premier en sindsdien is er steeds een Tory premier geweest. Als het tegenwerking is geweest, dan kan het alleen maar van de Tories komen, immers, die zijn steeds aan de macht geweest. Ze hadden de meerderheid in de kamers, dus als ze de Brexit echt wilden, dan hadden ze dat kunnen doen.
Boris Johnson stemde zelf eerder tegen een plan dat hij nu zelf wederom naar voren heeft geschoven. Hoe graag wil je Brexit als je zelf tegen stemt? Wilde hij Brexit, of wilde hij de macht?
Het punt is… de meerderheid van de parlementsleden wilde wel uit de EU, maar er was totaal geen overeenkomst over hoe en wat daarna.
Kortom, het besluit om uit de EU te treden is snel genomen en daarna liep alles vast in onderlinge ruzies en machtsspelletjes.
Iedereen geeft de schuld aan anderen, maar uiteindelijk zijn het de Engelsen zelf die er onderling niet uit komen.
Het ergste wat ze voor zichzelf en voor de EU kunnen doen, is vervolgens zonder deal de EU verlaten.
Wat is dan die deal?
Nu, er zijn enkele belangrijke onderwerpen te bespreken.

 1. De bestaande verdragen met landen geven de EU bepaalde verplichtingen. Verplichtingen waarin het VK een rol heeft. Het maakte immers deel uit de van EU. Moet de EU die verplichtingen nu overnemen, of pakt het VK ze zelfstandig op? Immers, ze zijn die verplichtingen aangegaan, al was het via de EU.
  Zonder deal moet het VK het maar uitzoeken, maar dat houdt wel in dat de EU niet langer voor het VK gaat betalen. Het VK heeft dan dus verplichtingen waar het mogelijk geen weet van heeft en kan als gevolg van wanbetaling enorme schadeclaims tegemoet zien. Dat moet niemand willen. De EU heeft berekend dat het om 35 miljard euro aan verplichtingen gaat. Het VK kan het afkopen. Dan neemt de EU die verplichtingen over en heeft het VK er geen omkijken naar.
  Dat moet dan wel onderdeel van een deal zijn. Zonder deal geen overeenkomst en dus chaos op dat vlak.
 2. Het VK heeft zelf in Ierland een deal gesloten om de burgeroorlog te kunnen eindigen. De deal was een open grens tussen Ierland en Noord Ierland. Zonder Brexit deal vervalt die open grens en vervalt dus ook de overeenkomst waarop de burgeroorlog ten einde kwam. Zeker de katholieken in Noord Ierland zullen zich heel bedreigd en ook bedonderd voelen als ze ineens tegen een dichte grens met Ierland aan lopen en de hervatting van de burgeroorlog is dan een kwestie van weken.
  Hoeveel doden mag de no deal Brexit kosten?
  Het Ierse grens probleem is in de kern een VK probleem, niet een EU probleem.
 3. Het VK wil niet langer gebonden zijn aan EU regels. Dat is prima, maar dat houdt in dat producten uit het VK dan ook niet langer zo maar welkom in de EU zijn. Je mag voedsel met bepaalde ingrediënten en chemische hulpstoffen en GMO maken, maar je mag ze dan maar niet zo maar invoeren in de EU. Wil je een open grens met de EU, dan moet je ook zonder uitzonderingen produceren volgens de regels van de EU. OOK als je geen deel uitmaakt van de EU, maar wel een open grens wil. Die open grens houdt in dat de spelregels onderling 100% afgestemd moeten zijn. Een gesloten grens is anders, maar dat houdt in dat alles gecontroleerd moet worden en dat kost geld.
  Het VK opteert met een no deal voor een gesloten grens en dus hogere kosten en daarmee een slechtere concurrentiepositie ten opzichte van EU producenten. Jezelf buiten de grootst consumentenmarkt ter wereld plaatsen, heeft heel negatieve consequenties. Totaal onnodig als je het in feite wel eens bent met de EU regels. Vraag je het Engelsen welke EU regels ze dan zo op tegen zijn, dan kunnen ze er letterlijk niet één noemen. Het is namelijk een gevoel, geen feit.
  Zelfs de premier geeft via fouten in zijn speeches aan dat hij geen harde feiten heeft, alleen maar het (foutieve) idee dat iets zo is.

Het punt dat de Engelsen er niet uitkomen ligt aan het feit dat ze geen overeenstemming hebben over wat ze eigenlijk willen. Iedereen wil wat anders en er is nergens een meerderheid voor te krijgen. De enige eventuele meerderheid die op dit moment bij het volk te krijgen is, is in de EU blijven, maar dat willen de politici weer in meerderheid niet.
Daarmee zit alles muurvast.
BoJo wil dan de zaak maar op de spits drijven en de olifant het ravijn in duwen en zien wat er dan gaat gebeuren.

Is dat dan écht de enige weg? Totale chaos creëren, een burgeroorlog in Noord Ierland laten uitbreken en een recessie veroorzaken die het VK twintig jaar kan raken?
Is dat het waard?

Ja, zeggen sommigen. We hebben via een leugenachtige campagne in een referendum voor Brexit gekozen, en dan moeten we. Of we nu willen of niet. Bevel is bevel… Daar kan ik het nog het meeste mee vergelijken. Niet nadenken, gewoon de fik er in en zien wat er van gaat komen.
Het zijn vooral de oudere blanke Engelsen die deze weg willen bewandelen.
De jeugd en de mensen die van origine van elders komen, hebben over het algemeen een andere mening. Die hebben echter veel minder invloed in de politiek. Schotland, Wales en Noord Ierland willen de Brexit overwegend ook niet. Het is vooral een exclusief Engels feestje.
Het eindresultaat zou kunnen zijn dat het VK uiteindelijk uiteen valt en dat Schotland en Wales uiteindelijk los van Engeland terug naar de EU komen.
Noord Ierland wordt bij het hervatten van de burgeroorlog een chaos en daar komt dan in geen twintig jaar een besluit over als de hel er nu weer losbreekt.
Uiteindelijk zal Noord Ierland ergens in de toekomst ophouden te bestaan en zich herenigen met Ierland. Mogelijk op het moment dat het VK ophoudt te bestaan, maar ik vrees dat het nog veel langer gaat duren. Noord Ierland moet zo enorm waardeloos worden dat Engeland er haar soldaten niet langer wil opofferen. Dan mag Ierland de overgebleven shit gewoon overnemen en het probleem van de daar levende protestanten gaan oplossen. De Brexit kan hier een 50 jaar durende burgeroorlog gaan veroorzaken.
Allemaal ontstaan vanuit de leugen dat de EU niet goed voor het VK zou zijn.

Tags

2 Reacties

 1. Ruud 7 oktober 2019

  Een ding is duidelijk, de schrijver van dit artikel is erg pro EU.
  Momenteel kan ik weinig positiefs vinden, dat voor bijv.Nederland zo goed is geweest, te beginnen met de Euro, het dramatische ECB beleid, de EU diktaten die boven de NL wet staan , de opgedrongen immigratie van milj.econ.vluchtelingen enz.
  Wat de UK betreft, laten we ‘t afwachten, maar een evtl. “Dubai/Singapore” vrijhandelsgebied aan de overkant van het Kanaal zal veel vasteland ondernemers doen besluiten om zaken te willen doen.

  Beantwoorden
 2. Henny Hannenberg 7 oktober 2019

  Hallo Tom,
  Goed en duidelijk artikel.
  Zou je dit willen vertalen in het Engels en dan opsturen naar Engelse kranten, dan hebben ze daar ook eindelijk eens duidelijke
  informatie, zou heel verhelderend werken !
  met vriendelijke groet
  Henny

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *