LADEN

Typ om te zoeken

Bokashi, een alternatief op composteren

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Bokashi, een alternatief op composteren

Ik ben nu zelf ook begonnen met het maken van Bokashi. Dit is het fermenteren van groenafval. Het grote voordeel is dat het op een lagere temperatuur plaatsvindt dan composteren. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen in het restproduct aanwezig.
De 65 graden bij composteren is in feite het verbranden van waardevolle stoffen.
Er zijn meer voordelen aan Bokashi.
Het kan namelijk, meer nog dan composteren, heel het jaar door en het kan ook als je klein behuisd bent.
Nu gooi ik ook heel het jaar groenafval in mijn compostbak, maar de realiteit is dat in de wintermaanden de compostbak vrijwel stil staat. Ik moet vooral zorgen dat deze bij vorst niet gaat bevriezen.
Het mooiste is het namelijk als de compostbak vorstvrij blijft. De kern van de compostbak blijft dan wel langzaam doorwerken en de beestjes in de compostbak overleven de winter.
Bokashi kan in afgesloten emmers en kan daarom binnen plaatsvinden. Zo kan het dus ook midden in de winter plaatsvinden. Het eindproduct moet min of meer naar bier ruiken. Je ruikt niets met de emmer dicht en zodra je de emmer opendoet moet er een zoetzure geur te ruiken zijn.
Je kan Bokashi gratis houden, maar je kan ook kant en klaar producten kopen die het proces op gang brengen. Het is puur hoeveel werk je er aan wilt hebben.
Het nadeel is namelijk dat het in ieder geval dagelijks een paar minuten van je tijd zal vergen.

Hoe werkt het?
De Bokashi moet gestart worden met actieve bacteriën. Die kan je kopen, of zelf creëren.
In een af te sluiten emmer begin je met een dun laagje actieve Boskashi en dan een laag groenafval. Na iedere laag weer een beetje actieve Bokashi. Het liefst alle groenafval een beetje gemengd en van alles wat. De zaak goed aandrukken, zodat de lucht er uit gaat.
Het mag allemaal niet te nat zijn. Immers zou het dan verrotten en dat is een ander proces dan fermenteren.
Het verdient de voorkeur ook wat hooi, stro en paardenmest toe te voegen… als je dat beschikbaar hebt. Een goed gemengde samenstelling is bijna een garantie voor een goed eindproduct. Het goede eindproduct begraaf je in de tuin en binnen enkele weken is het vergaan tot een prachtige rijke compostaarde.
Het is erg leuk voor iedereen die graag zelf rijke aarde uit groenafval wil creëren. Het is in feite beleggen in de waarde van je tuin en de kwaliteit van het bodemleven en de planten in die tuin.

Hoe maak je de emmer zelf: https://www.youtube.com/watch?v=wY2n5EmUmtM  (Engelstalig)

Hier een mooie video (Engelstalig) van iemand die alles zelf maakt en dus niets koopt.
https://www.youtube.com/watch?v=wqOycxYILP0

 

Zie ook http://www.perma-cultuur.nl/artikelen/26-bokashi-de-japanse-compost

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *