LADEN

Typ om te zoeken

Boerenprotesten en gemis aan beleid

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Boerenprotesten en gemis aan beleid

natuur

Alle verloven zijn ingetrokken bij de politie. De boeren en de bouwers protesteren vanwege de stikstofwetgeving die ondertussen al weer grotendeels ingetrokken is. Al een uur lang rijden er de nodige trekkers langs mijn huis. Boeren uit de omgeving die naar Den Bosch en/of Eindhoven trekken om te protesteren.
In die hele discussie en boosheid is eigenlijk uit beeld gebleven dat Nederland daadwerkelijk een probleem heeft.
We staan immers als samenleving voor een te maken keuze.
Kiezen we voor productie eerst en natuur en biodiversiteit elders in Europa?
Of willen we ook binnen de Nederlandse grenzen ook iets van natuur en biodiversiteit behouden?
We zijn één van de dichtstbevolkte landen van de wereld en je kan er voor kiezen om een groeiende bevolking EN een groeiende productie boven alles te stellen. Het is simpelweg een te maken keuze, net zoals bijvoorbeeld een stad als New York daarvoor gekozen heeft. Die hebben gezegd, alles moet wijken voor wonen en werken en we ‘maken’ een centraal park alwaar we de natuur nabootsen en daar blijft het bij. Toen ze die keuze gemaakt hadden, kon die stad gewoon blijven groeien zonder nog om te kijken naar natuur en biodiversiteit.
Het is de reden dat een man als Trump nog nooit in een bos gewandeld heeft. Hij heeft simpelweg geen idee van was een echt bos in feite is. Hij kent letterlijk alleen Central Park en denkt dat dit park de ‘natuur’ is.
Zo is het met veel mensen in New York.
Of kiezen we in Nederland voor een balans tussen wonen, werken en natuur?
Als we dat willen, dan zullen vooral de boeren anders moeten gaan werken. Vanuit de boeren is daar bijzonder weinig animo voor, want waarom moeten wij wel aanpassen en doet de consument en de andere ondernemer dat niet? Waarom komt vooral bij ons persoonlijk de rekening te liggen? Terechte vragen waar de politiek nog geen antwoord op gegeven heeft. Er ligt immers geen groot plan onder alle huidige wetgeving. Het is hap snap werk en paniekvoetbal. Waar is het grote deltaplan voor Nederland?
Als dat er is en breed gedragen wordt, dan is de richting voor iedereen helder.
Ook andere ondernemingen zullen zich in een breed plan meer voor de natuur en biodiversiteit moeten inzetten. Dat alles moet gedragen worden door consumenten en een politiek die zich ook aanpassen aan het grote plan.
De protesten zijn terecht, maar ze wijzen naar een verkeerd gerichte boosheid. Ze moeten eisen om groot en breed gedragen beleid, niet om intrekking van een simpel wetje, want volgende week komt er dan weer zo’n simpel wetje en zo blijf je bezig.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

4 Reacties

 1. jack 18 december 2019

  Wees blij dat er eindelijk een bevolkingsgroep opstaat tegen dat stelletje landverraders dat de boel nu bestuurt vanuit den haag.
  Heb je nog niet in de gaten dat dit huidige destructieve beleid van onze extreem linkse regering een opmaat of voorbereiding is voor een
  cultureel marxistiche samenling. Dus dat alles eerst kapot moet om daarna een nieuw soort communisme te installeren. Lees eens boeken hierover en begin eens met 1984 van George Orwell. Tom wordt eens wakker aub!

  Beantwoorden
 2. Bert Ouwehand 18 december 2019

  De boeren zijn wel grote vervuilers om het zo maar te noemen hoor, met de industrie samen. Vliegen en autorijden eveneens maar veel minder dan die eerste twee. Dus die ‘grote mond’ nu is wat mij betreft niet terecht.
  Ik was ooit technisch tekenaar, met een massaal gebruikte grote tekentafel en ‘tekenaap’; volledig verdwenen inmiddels, kom je niet ver meer mee. Zo gaan ontwikkelingen.
  Nu telt vooral het behoud van ons leefgebied, dat hebben we decennia genegeerd dus daar ontkomen we niet aan, voor ieders (klein)kinderen…….

  Beantwoorden
 3. Paul 18 december 2019

  Zomaar een idee: is er geen bio-diverse natuur mogelijk op NOx- rijke grond? Daar is toch ook wel een gebalanceerd ecosysteem voor te bedenken (universiteit van Wageningen?). Zo’n ecosysteem is natuurlijk niet gelijk aan de oer flora en fauna van de lage landen. Echter, dat is de “natuur” die we nu krampachtig in stand proberen te houden ook al lang geen niet meer.

  Uiteindelijk is het overschot aan voedingstoffen in onze bodem afkomstig uit o.a. Brazilie, waar het CO2 opnemend tropisch regenwoud moet wijken voor soja plantages, de voeding voor onze veeteelt. Laten we dan toch op onze rijke gronden veel CO2 opnemend groen groeien en ze niet kunstmatig arm houden. Op die manier kunnen we op zijn minst nog wat CO2 compenseren….

  Beantwoorden
 4. Wouter 18 december 2019

  Jack midden in de roos. Sluipend toegepast Marxisme is de sleutel in dit uiteindelijke onteigeningsproces. Slowly but VERY CERTAINLY. Communism all over. Mss met de kerst Orwell vd plank halen om door te nemen. Heb echter een andere titel ‘op het menu’ gepland: Marius Broekmeijer’s ‘Bedrogen Bedriegers’: of hoe in retrospect onze Oosterburen de enige partij waren die de geplande 10mln (p.121) militairen SU destijds een halt toeriepen… Het enige (..) ned.geschiedenisboek dat er toe doet. Het enige dus. Waarvan akte.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *