LADEN

Typ om te zoeken

No Deal Brexit

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

No Deal Brexit

hek, grens,

Het risico van een No Deal Brexit is toegenomen nu Boris haast begint te maken. Hij is niet de man van de details en als er bij de Brexit iets belangrijk is, dan is het vooral de aandacht voor details.
Bij een No Deal Brexit ontstaat de situatie dat er geen afspraken liggen.
Een situatie die in de moderne wereld nog nooit is voorgekomen… Op één moment na, namelijk de oprichting van het Syrische Kalifaat.
Dat was ook een staatsvorm waarover met niemand anders afspraken gemaakt waren. Zelfs al zouden landen handel hebben willen drijven met het kalifaat, dan nog zou dat bijzonder lastig zijn geweest.
Als er geen vastgelegde afspraken liggen, dan is alles een potentieel probleem. Immers, welke rechten hebben bijvoorbeeld buitenlandse ingezetenen op dat moment nog? Als je als buitenlandse bewoner naar het buitenland op vakantie bent geweest, mag je dan nog wel terugkomen? Zo zijn er heel veel voorbeelden waarbij rechten en plichten compleet onduidelijk zijn en willekeur dus de norm gaat worden.
Mag je straks als Europeaan nog wel in het VK gaan wonen en werken? (of andersom?)
Mag je als bedrijf je product nog wel uit- of invoeren?
Gisteren mocht het nog onder de Europese regels, maar het VK wil af van de Europese regels. Immers, daarom zijn ze uit de EU gestapt. Welke regels gelden dan nu? Bij een No Deal is dat simpelweg niet geregeld.
De uitvoer en de invoer van goederen zal minstens moeilijker worden en mogelijk helemaal stoppen. De douaniers hebben immers geen afgesproken regels meer waar ze zich aan kunnen houden. Wat mag die man of vrouw aan de grens wel doorlaten en wat niet?


Niemand weet hoe dat gaat uitpakken, want zo’n situatie deed zich tussen bestaande landen in vredestijd nog nooit voor.
In oorlogstijd kennen we de situatie wel. Dan gaat alles op slot en stopt het grensoverschrijdende verkeer. Dat is een simpele oplossing, maar we zijn niet in oorlog met het VK.
Het totaal stilleggen van grensoverschrijdend verkeer moet je in vredestijd niet aan denken.
Maar hoe je het gemis aan onderlinge afspraken dan wel gaat regelen, dat is de grote vraag.
Het had veel makkelijker geweest als duidelijk was wat het Engelse probleem was. Dat is echter nooit helder geworden. Men wilde weg om de eigen grenzen weer te beheersen en onder de EU regels uit te komen. Dát waren echter nooit de problemen.
Maar bij een No Deal is dat nu wel het probleem.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *