LADEN

Typ om te zoeken

Blauw alg oplossing

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Blauw alg oplossing

bokashi klei ballen

Ik heb hier in mijn woonplaats vorig jaar geschreven over een oplossing voor het jaarlijks terugkerende blauw alg probleem. Het werd bij de lokale overheid met scepsis ontvangen. Hoe kon ik als in hun ogen een nitwit op waterhuishouding gebied nu een eventuele oplossing hebben voor een probleem dat de gemeente jaarlijks tonnen kost en niets oplevert, want jaar op jaar blijft de blauw alg terug komen.
Het stuk werd ook opgepakt door een regionale krant en kreeg zo in de provincie Brabant nog meer aandacht. Gelukkig zijn er ook ambtenaren die bedenken dat je na jaren van mislukkingen misschien iets anders moet gaan proberen.
In de Binnenschelde gaan ze daarom nu met een vergelijkbare methode aan het werk. De methode, maar nét anders. Ze gaan er werken met een speciale Chinese klei.

Het is waarschijnlijk tien keer duurder dan de door mij geopperde geactiveerde klei oplossing, maar… Het kent een betere marketing omdat de Australische onderneming die het commercieel aanbiedt er een mooi etiket voor ontwikkeld heeft. (Ik bood het niet commercieel aan, ik gaf slechts de suggestie met een prijsindicatie)
De slimme Australische ondernemer heeft er een mooi logo aan gekoppeld, heeft een merknaam gecreëerd en nu tegen tien keer de kosten die mijn methode zou kosten gaat hij in wezen hetzelfde proberen. We halen de methode en de klei letterlijk vanaf de andere kant van de aarde. Een schoon milieu mag blijkbaar wat vervuiling kosten.
De overheid kunnen we er altijd op uitsturen om het letterlijk tien keer duurder op te laten lossen.
Deze gekozen oplossing bekt echter beter omdat de hokus spokes van ‘geactiveerde micro organismes’ achterwege is gelaten. Dat dit waarschijnlijk nog wel in de klei aanwezig is, is duidelijk, maar je noemt het niet meer.
Dan kan er geen ambtenaar ongerust over worden omdat hij of zij het niet kan begrijpen of uitleggen in de organisatie.
“We deponeren een laag Chinese klei in het meer”, doet het beter dan “we gaan lokale klei activeren met micro organismes waarna we deze bewerkte klei terug in het meer brengen.”
Een ambtenaar denkt dan, bewerkte klei… is dat wel veilig?
De ondernemer die nu met de oplossing komt, gebruikt Chinese klei. Immers is China bekend om zijn schone milieu.
Hij praat niet over de micro organismen en zo min mogelijk over mineralen in de klei die het eigenlijke werk doen. De Chinese klei zit daarbij ook vol met fosfor/fosfaten en wordt ongetest in het meer gegooid. Het is immers officieel ombewerkte klei en dan mag het.

Tags
Volgend artikel

3 Reacties

 1. a kleijn 5 juli 2019

  Het is nog imeer hetzelfde :wat je ver haalt is lekker(der)

  Beantwoorden
 2. A. Colon 5 juli 2019

  Nu ben ik natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar de oplossing die enkel locaal gepubliceerd is…

  Beantwoorden
 3. Joke 5 juli 2019

  Ha ha ja je hebt gelijk tom ik gebruik ook EM van Higa super spul als pro biotica en in de tuin is ongelooflijk hoe dat werkt laat staan wat het in de bodem doet.
  Er staan op YT vids waarin EM aan het werk gaat in de golf met olie vervuiling
  Echt ongelooflijk
  Maar ja de (R)overheid ach het is toch ons geld dus wie maakt ons wat …
  Keep up the good work

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *