LADEN

Typ om te zoeken

Betaalbaar wonen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Betaalbaar wonen

Detroit

In heel veel ontwikkelde landen kost het steeds meer moeite om betaalbare woningen voor de bevolking beschikbaar te hebben. Dat komt mede omdat bedrijven het werk steeds meer concentreren in grote steden. Zo zien we in Nederland dat de Amsterdamse economie steeds meer losstaat van de economie van de rest van het land. Wonen in en rond Amsterdam wordt daarmee een steeds duurdere aangelegenheid. Ook een bedrijf als AirBnB helpt niet mee. Deze grote steden zijn ook toeristische trekpleisters en de toeristen jagen de prijzen verder omhoog.


Hoe hou je vooral de huren in de steden betaalbaar?
Eén mogelijkheid is regulering. Je mag simpelweg niet meer huur vragen. Dit blijkt niet te werken omdat verhuurders dan creatief worden. Dit omdat de onderliggende waarde van het onroerende goed wel toeneemt. Als de huren dan niet meestijgen, dan levert het onroerende goed niet genoeg geld op. Belastingen worden geheven op de waarde van het pand, niet zo zeer op de geheven huur. De overheid zelf werkt haar eigen regulering daarmee ook fors tegen.
Een andere mogelijkheid is om verhuurders toe te staan kleinere eenheden te leveren. Waar dat toe leidt, zien we in Hong Kong. Daar bestaan kooi woningen van twee kubieke meter. Die kooien staan in reguliere appartementen. Er wonen dan dertig personen in een apparatement dat gebouwd is voor een klein gezin. Mensonterend is het, maar wat moet je? Hong Kong heeft de ruimte niet om het anders te doen. Mensen willen er nu eenmaal graag wonen, zelfs als dat dan in een kooi is.
De globalisering, met steeds machtiger bedrijven die het werk steeds meer concentreren op één plek, werkt niet mee. Het probleem is niet op te lossen als je dat probleem van die extreem grote en machtige bedrijven ook niet oplost.
Het moet ook de bedrijven duidelijk worden dat de wal het schip een keer zal keren.
Een oplossing is er ook. Dat is op afstand kunnen werken. Het kán wel, maar werkgevers zijn er vaak bang voor. De komende 5G techniek kan daar veel in betekenen omdat video conferencing en zelfs het werken met hologrammen dan werkelijkheid kan worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *