LADEN

Typ om te zoeken

Beleggingen door politici

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Beleggingen door politici

In de VS mogen Senaatsleden en Congresleden zelf in aandelen beleggen.
Dat lijkt niet zo’n halszaak, maar is het wel. In de Covid crisis kregen deze leden namelijk briefings terwijl het grote publiek nog niets wist. Vooral Republikeinse senatoren hebben die voorkennis gebruikt om persoonlijke posities in de markt aan te passen. Het was echter geen exclusief domein van Republikeinen. Ook enkele Democraten deden gezellig mee.
Pas daarna kwamen ze naar buiten met berichten voor het volk en die berichten waren heel anders dan wat ze in de briefing te horen hadden gekregen.
Die mensen hebben dus een functie waarbij ze het volk dienen, maar uiteindelijk doen ze dat pas nadat ze eerst zichzelf ruim bedienen.
Er zijn er die in 2020 miljoenen verdienden aan deze voorkennis.
In feite is het misbruik van voorkennis en dat is wel strafbaar. Ook in de VS.
Maar niemand kan deze politici aanpakken, want ze zitten zelf in de commissies die toezicht houden op de toezichthouders.
Ga je dus als toezichthouder handhaven, dan ben je je baan kwijt.
Dit alles maakt goed duidelijk dat het niet kan.
Politici moeten zelf niet in de beurshandel actief zijn, maar moeten hun portefeuille in handen van een echt onafhankelijke derde geven met wie ze geen contact mogen hebben. Niet direct, niet indirect.
Dat is zuiver en geeft dan ook meer vertrouwen in de politiek.

De kans is klein dat zo’n regeling er in de VS ook komt. Bijna alle politici zitten er niet voor het volk, maar zitten er voor zichzelf en voor de bedrijven waarvan ze veel geld toegeschoven krijgen om de belangen van de bedrijven te dienen. Daar maken ze geen geheim meer van, want ze weten dat vrijwel iedereen het doet. Slechts een enkeling is anders en die zetten ze weg als communisten of socialisten… Daarmee is het dan wel klaar. Dan ben je in de VS meestal wel afgeserveerd.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *