LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen (is) voor grote jongens (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Beleggen (is) voor grote jongens (Tom Lassing)

Er is een hedgefund geopend dat haar posities inneemt op basis van de Baltic Dry index. Nu pakken ze echter niet de index zelf, maar ze gebruiken de gegevens van de 120.000 oceaan waardige schepen. Waar zijn ze, hebben ze lading en waar gaan ze naar toe?
Deze data zegt heel veel over hoe het volume van de wereldmarkt zich ontwikkeld, maar ook waar er tekorten gaan ontstaan, of overschotten.
Ze weten namelijk beter nog dan veel andere marktpartijen waar de ladingen zich bevinden.
Een aantal miljardairs heeft daarom besloten deel te nemen in deze opzet. Miljardairs zoals Google CEO Eric Schmidt. Hij schijnt ook wat andere miljardair vriendjes geïnteresseerd te hebben.
Wat mij dan stoort is dat deze extreem rijke mensen de beurshandel naar hun hand willen zetten door met veel geld nog meer data te verzamelen. Ze willen via deze weg toch weer een voorsprong krijgen op anderen om nóg weer rijker te worden, ten koste van die minder rijkere anderen.
Dát stoort me tegenwoordig zo aan de beurshandel, want ook bij HFT zien we dat patroon.
Je moet schatrijk zijn om die voordelen te kunnen genieten en om het beursspelletje dus naar je hand te zetten.
Daarom ben ik ook zo blij dat we tegenwoordig via bijvoorbeeld crowdfunding ook zonder de beurs kunnen beleggen. Crowdfunding of beleggen in startups kent ook de nodige risico’s, maar uiteindelijk zijn er daar geen miljardairs die op dat moment meer info hebben.
Op 17 juni is er bijvoorbeeld een presentatie in Best.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *