LADEN

Typ om te zoeken

Berkshire Hathaway worstelt met grote posities (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Berkshire Hathaway worstelt met grote posities (Tom Lassing)

Is het bedrijf ondertussen niet al ‘te’ groot geworden? Warren Buffett is vreselijk trots op zijn belegging in CocaCola (KO), maar het aandeel van het bedrijf heeft er 18 jaar over gedaan om de top van 1998 te doorbreken. In feite heeft Buffett al die tijd op dood geld in Coca Cola gezeten.

Had hij (achteraf bezien) maar in 1998 afscheid genomen. In die 18 jaar ging KO van 43 terug naar 20 en staat het nu op 45. Zelfs de stijging vanaf de bodem in 2005 op 20 naar nu 45 is mooi, maar niet spectaculair. We praten namelijk wel over 11 jaar tijd.
Dan de belegging in IBM. De positie werd enkele jaren geleden ingezet. IBM ging van een top van 230 in februari 2013 terug naar 120 in januari 2016. We staan nu rond de 153.
En de positie in American Express (AXP). Ik heb er recent al in een rapport naar verwezen. Ik ben het fundamenteel al niet eens met deze positie. In mijn ogen is AXP een bedrijf dat net als Kodak en Nokia ineens geconfronteerd gaat worden met een nieuw product dat het oude product in één keer overbodig maakt. Dat product is of bitcoin, of de techniek achter bitcoin. Het is immers veel veiliger dan de credit card. Bovendien is het voor de gebruiker veel goedkoper.
Waar kan het beleggingsfonds dat Berkshire Hathaway ook is anders in beleggen dan in de grootste bedrijven ter wereld. Ze hebben simpelweg veel te veel geld.
Zou een splitsing van de portefeuille in meerdere nieuwe en dus ook kleinere beleggingsfondsen niet beter uitpakken omdat dan de hoeveelheid in te beleggen bedrijven enorm kan toenemen?
Hoeveel kan je als fondsbeheerder aan verschillende posities aan? Ik denk dat het er eigenlijk niet zo heel veel zijn. Maar als iedere fondsbeheerder hooguit enkele miljarden tot zijn beschikking heeft, dan kunnen deze kleinere spelers ook kleinere posities innemen.
Ja, dat is minder rendabeler qua kosten. Maar ik denk dat het rendabeler is dan noodgedwongen alleen in de allergrootste bedrijven te kunnen beleggen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *