LADEN

Typ om te zoeken

Woningtekort neemt met 30.000 per jaar toe

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Woningtekort neemt met 30.000 per jaar toe

In Nederland neemt het woningtekort jaarlijks met 30.000 woningen toe. Dit komt volgens een hoogleraar op dat vlak mede omdat er steeds meer alleenstaanden komen. Er is in zijn ogen geen snelle oplossing voor het probleem.

Daarvoor zijn er namelijk te weinig bouwers overgebleven. Er zijn ook te weinig bedrijven en investeerders in die markt te vinden. Er moet risico genomen worden bij het bouwen en er zijn er niet veel die dat risico nu willen lopen. De vroegere risiconemers bleken later ook veelal crimineel te zijn en zijn nu dus uit de markt omdat de grond te heet onder hun voeten werd, of omdat ze ergens in de afgelopen jaren tegen de lamp gelopen zijn.

Ik denk overigens dat er wél een oplossing voor het structurele woningtekort te vinden is. Ik denk dat er veel verbouwd moet worden, en minder gebouwd. Hoe we dat kunnen doen? Eigenlijk is het heel simpel. We gebruiken er de – lelijk gezegd – ‘hebzucht’ van mensen voor. Liever gezegd is het dat we hun financiële slimheid gaan gebruiken.

Stel even dat we een basisinkomen invoeren. Een basisinkomen van 1500 per maand per volwassen persoon. Eén van de argumenten ‘tegen’ het invoeren is het feit dat je, door samen te gaan wonen, dan heel aardig kan gaan leven van wat eigenlijk alleen bedoeld is als basisvoorziening.

En zo los je een woningtekortprobleem OOK ineens op.

Misschien moet de hoogleraar ook eens een cursus ‘out of the box’ denken gaan volgen. De oplossing van een probleem is soms compleet ergens anders dan in de eigen sector te vinden. Als we meer ‘verbouwen’ in plaat van ‘bouwen’, houden we ook meer groen en natuur over. Ook dat lijkt me pure winst.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *