LADEN

Typ om te zoeken

Belasting ontwijking in beeld (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Belasting ontwijking in beeld (Tom Lassing)

Nederland heeft in de wet staan dat je het als inwoner of rechtspersoon recht hebt om te zoeken naar het voor jou zo gunstig mogelijke belastingregime. Vandaar dat getrouwde of samenwonende partners zo veel met de inkomens schuiven. Dat is ook een simpele vorm van belasting ontwijking. Belasting ontwijking is legaal. Belasting ontduiking is illegaal.
De grens is in theorie heel simpel. Alles dat mag is legaal.

Nu is het alleen dat sommige zaken niet in de wet beschreven staan. De wet loopt immers altijd achter op de ontwikkelingen van de samenleving. De wet moet dus evolueren, anders zou de samenleving is de steentijd gevangen blijven.
Het kan dus zijn dat zaken die nu nog niet geregeld zijn, later alsnog geregeld worden en dan door de wetgever in de hoek van de belasting ontduiking gezet worden. Dan komt er een rechtszaak en dan gaan rechters bepalen of de overheid de casus goed beoordeeld heeft. Vervelend is voor de persoon of het bedrijf die dat overkomt de goede naam en vaak de onderneming dan wel te grabbel is gegooid. De overheid is hier oppermachtig en kan iedereen enorm schaden zonder dat de overheid aan het eind van het verhaal gelijk heeft gehad. Ondertussen is de persoon en/of het bedrijf failliet.
Belasting ontwijking is dus legaal maar dat lijkt in de pers wel eens anders te zijn, maar het is een recht dat in de wet verankerd is.
Vorige week kwam bij de Tweede Kamer discussies over het onderwerp een adviseur uit die hoek aan het woord. Zo ver als ik begreep is hij kaalgeplukt door de belastingdienst omdat hij naar mening van deze dienst te ver ging in de adviezen om belastingen te ontwijken.
Hij raakte zijn huis kwijt en woont nu in een Sociale woningbouw woning.
Een Kamerlid van de SP vond het maar raar dat hij geen belastingen wilde betalen en dus niet wilde meebetalen aan die mooie woning die toch maar voor hem beschikbaar was.
Het antwoord zal haar geschokt hebben.
Ze kreeg namelijk vol de wind van voren.
Het tegenargument was namelijk dat belastingen diefstal zijn van een overheid die haar macht misbruikt. Hem werd zijn prachtige woning en een bloeiend bedrijf ontnomen en nu moet hij dankbaar zijn voor de kleine woning die hij van de overheid ‘terug’ kreeg.
Hij vergeleek het met DDR praktijken waarbij vluchtelingen als verraders gezien werden want ze hadden een opleiding in de DDR genoten en nu wilden ze dat kapitaal gaan inzetten in het verfoeide westen.
Nederland zelf is voor grote bedrijven een belastingparadijs en werkt dus als overheid zelf enorm mee aan internationale belasting ontwijking, terwijl ze het haar onderdanen ondanks de wettelijke ruimte alsnog onmogelijk wil maken.
Dat is dus meten met twee maten.
De Staatssecretaris kan bepaalde besluiten van de Nederlandse overheid ook niet uitleggen. Men heeft nu eenmaal de oren hangen naar het internationale bedrijfsleven, want als wij die voordelen niet aanbieden, dan doen anderen dat en dan missen we belastinginkomsten vanuit die hoek.
Dat ondertussen deze regeling lokale bedrijven kapot maakt omdat die niet de enorme belastingvoordelen hebben, dat is zo’n punt dat niet uit te leggen is.
Zie hier het verhoor:

PS: Opvallend is het feit dat de ondernemer failliet is en blijkbaar niet voor zichzelf goede regelingen heeft getroffen. De Tweede Kamerleden vinden dat heel gek. Ik niet. Immers is het de gewoonte binnen de financiële wereld dat je zelf niet doet wat je anderen aan het adviseren bent. Bankmedewerkers die beleggers adviezen geven, mogen zelfs niet eens zelf beleggen!
Dat dus iemand die adviezen geeft over internationaal zo handig mogelijk je geld wegzetten dat zelf niet toepast is zo gek niet. Hij heeft immers ook maar niet zomaar het vermogen waar anderen mee kunnen spelen.
Het was daarbij opvallend hoe vijandig ze hem gezind waren. Het feit dat je onschuldig bent totdat anders bewezen gaat hier niet op. De Kamerleden waren enorm vooringenomen en volkomen overtuigd van hun gelijk, al bleek uit hun vragen dat ze totaal geen idee lijken te hebben van hoe zakelijke structuren werken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *