LADEN

Typ om te zoeken

Belangrijke stakingen in de VS

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Belangrijke stakingen in de VS

Eén van de meest belangrijke economische gebeurtenissen in 2021 is mogelijk de staking momenteel bij het bedrijf John Deere. In de VS staat het bedrijf bekend als een gigantisch familiebedrijf, waarbij de medewerkers gezien worden als de familie.
Toen begin 2020 de Corona crisis uitbrak en de grenzen dicht gingen vroeg het bedrijf aan de medewerkers het volgende:

 • Mensen ontslaan, of iedereen iets minder loon?
  De medewerkers kozen massaal voor iedereen minder loon zodat het bedrijf kon overleven.
  We zijn nu anderhalf jaar verder…
  Het bedrijf maakte 6 miljard dollar winst en de CEO kreeg 160% meer beloning.

Het bedrijf deed uit zichzelf GEEN poging de lonen weer te herstellen naar het niveau van voor Corona.
Toen de medewerkers er om vroegen, toen kwam het bod dat te doen, maar dan te korten op de pensioenen van nieuwe medewerkers.

Daarop besloot 90% van de georganiseerde medewerkers te gaan staken. De grens was eindelijk bereikt. Het doek was op, het licht ging aan. John Deere is net als bijna alle andere bedrijven in de VS maar op één ding uit. Namelijk maximalisatie van de beloning aan de top en volledige fixatie op financiële doelen en de bereidheid om over lijken te gaan om dat te bereiken.
De directie van John Deere heeft niet georganiseerde werknemers nu gedreigd ze te ontslaan als ze niet komen werken. Helaas beseffen die medewerkers NU pas dat ze zich ook hadden moeten organiseren in een vakbond, of zich hadden moeten aansluiten bij de bestaande vakbond. Nu zijn ze stakingsbrekers en kunnen ze de oorzaak zijn van een situatie die geen enkele werknemer wil. Namelijk de blijvende uitbuiting door de directie en het bedrijf.

In één klap is de opgebouwde reputatie van John Deere naar de knoppen geholpen. De huidige directie zou met pek en veren de stad uitgejaagd moeten worden. Zo’n mooi bedrijf en zo’n mooie reputatie in anderhalf jaar volledig naar de knoppen helpen. Het zal mogelijk in de toekomst als voorbeeld gaan dienen van hoe lineair kapitalisme en de bonuscultuur voor de top leidt tot uitwassen bij de directie en uitbuiting voor puur alleen geldelijk gewin.

Tags

2 Reacties

 1. Dirk 18 oktober 2021

  John Deere zo een mooi bedrijf? Niet te lang geleden waren boeren aan het klagen en gingen zelfs naar het gerecht omdat J. Deere wel tractoren verkocht maar de software als eigen aan het bedrijf beschouwde. Boeren moesten veel betalen om hun tractoren te laten onderhouden door J. Deere en werden zelfs via het gerecht gedwongen om bij J. Deere het dure onderhoud te laten uitvoeren. Dus laten we maar zwijgen over zulke “goede bedrijven”. Ik denk dat geen enkel groot Amerikaans bedrijf goed is, ze zijn simpel weg te groot.

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 18 oktober 2021

   Daar heb je een terecht punt, maar ik refereerde naar hen vooral als werkgever. Het werd in de VS gezien als een voorbeeld werkgever.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *