LADEN

Typ om te zoeken

Basisinkomen (Ingekomen stuk met aanpassing door redactie)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Basisinkomen (Ingekomen stuk met aanpassing door redactie)

Heel belangrijk bij het basisinkomen is altijd te vermelden dat de belastingen en bijdrages voor de sociale zekerheid dan tegelijkertijd moeten wegvallen. Het komt erop neer om simpelweg de complexiteit uit het systeem te halen (die op vandaag veel te veel kost). In plaats van subsidies, uitkeringen en toeslagen slechts één basisinkomen.

Ikzelf ben gedurende de laatste 7 jaar ook slimmer geworden en ondertussen is mij duidelijk geworden dat het grote gevaar van een basisinkomen ligt in het feit dat we in een democratie leven. In een democratie zullen politici bij elke verkiezing beloven dat ze het basisinkomen zullen verhogen, immers de meerderheid van de bevolking (die geen bal snapt van hoe een economie in stand dient gehouden te worden) zal dat wel zien zitten: altijd maar meer krijgen en steeds minder doen. De ganse financiering van het basisinkomen zal dus steeds maar komen van een kleiner wordende groep mensen die elke dag opnieuw alles van zichzelf zullen moeten geven. Dit is naast oneerlijk uiteindelijk ook onhoudbaar. Een basisinkomen moet geen luxe zijn. Het moet een absolute basis zijn waarop je door je activiteiten en/of passief inkomen verder kan bouwen. Het moet niet een inactiviteitsbonus gaan worden.

Ik durf dus bijna te stellen dat een basisinkomen enkel kan werken in een dictatuur met aan het stuur technocraten (die een samenraapsel zijn van verstandige mensen van alle slag. Hoe we deze gaan samenstellen en voor opvolging zorgen is een heel groot probleem waar ik wel met enkele verstandige mensen wil over nadenken). Een andere oplossing is dat het basisinkomen (de grootte ervan) wordt ingeschreven in een grondwet die enkel met een meerderheid van 80% kan veranderen. De berekening van de hoogte moet de som zijn van een vastgestelde berekening ten opzichte van de totale economie. Het systeem moet daarbij vooral duurzaam blijven.
Het kan allemaal wel, maar er zijn ernstige gevaren en dat ligt vooral aan onbetrouwbare politici die iedereen maar alles beloven om verkozen te kunnen worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *