LADEN

Typ om te zoeken

Alleen op duurzame energie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Alleen op duurzame energie

windmolens, duurzame energie

Volgens mijn beroemde achterbuurman is het onmogelijk dat we (ooit) op duurzame energie gaan leven. Hij heeft het berekend en hij is daar kundig in. Hij schreef er zelfs een boek over en hij komt er regelmatig mee op TV.
Toch denk ik dat hij ongelijk heeft.
Zijn berekening is goed, dat wel. Hij rekent echter met oude gegevens en met aannames die keer op keer achterhaald blijken te zijn. Dat komt in mijn ogen omdat hij een absolute insider is. Hij kan als insider niet inzien dat de markt zo aan het veranderen is dat ze onvergelijkbaar zal zijn. Hij is als de Nokia verkoper van de telecom markt.
Tenminste, zo denk ik daar over.
Hij ziet dat zelf anders. Hij vindt dat ik een luchtfietser ben die in sprookjes geloofd.
Daar heeft hij misschien wel gelijk in.

Hij voorzag echter niet dat de kostprijs per opgewekte zonne kWu in dertig jaar tijd met 97% zou dalen.
Hij voorzag ook niet dat de totale energie uit zonnepanelen in Nederland alleen in 2018 al met 50% toe zou nemen.
Hij heeft ook nog totaal geen rekening gehouden met het feit dat we over enkele jaren die teveel geproduceerde energie massaal gaan opslaan in plaats van weg gooien. Al die zaken neemt hij niet mee in zijn vooruitblik.

Het zijn echter baanbrekende veranderingen die niet alleen deels al gerealiseerd zijn, maar die de komende jaren nog veel verder en veel harder zullen gaan. De kostprijs voor duurzame energie gaat nog verder omlaag, de massale opslag van energie gaat geregeld worden en het elektriciteitsnet gaat daar op aangepast worden. Dan ben ik maar een luchtfietser, maar ik geloof in die wonderen, net zoals ik in 2001 al een smartphone had. Wie had toen al kunnen denken dat de GSM na 2007 in slechts enkele jaren verdwenen zou zijn? In 2001 nog bijna niemand. Ik was zelfs al klaar met de smartphone en terug op de GSM toen eindelijk de smartphone ineens alsnog doorbrak. Pas vijf jaar geleden vond ik de smartphones (weer) goed genoeg om op over te stappen.

Op dit moment gooien we >50% van alle opgewekte energie (zowel duurzaam als grijs) weg omdat het elektriciteitsnet een onverwacht toenemende vraag aan moet kunnen en we de voor de zekerheid opgewekte energie niet op kunnen slaan. Het zou me niet verbazen als we in totaal zelfs meer dan 75% van alle opgewekte elektriciteit verloren laten gaan.
Als we echter in staat gaan komen om alle opgewekte elektriciteit op elk moment op te slaan, dan gaat nog maar 30% verloren.
Ik denk zelf dat het nog mooier dan dat gaat worden omdat we op sommige momenten op dit moment meer dan 100% te veel aan energie produceren. Energie die we nu niet opslaan en dus weg is, puur omdat we het net altijd qua capaciteit veilig moeten houden. Als batterijen dat kunnen overnemen, dan is die 100% overkill die we nu altijd moeten aanhouden niet meer nodig. Dan kunnen we dus een enorme slag maken en 50% minder fossiele brandstof voor elektriciteitsopwekking nodig hebben.
Als we opgewekte energie grootschalig kunnen opslaan in bijvoorbeeld waterstof, dan wordt heel de dynamiek van de energie sector anders.
We hebben dan accu’s, koud/warm opslag en waterstof waar we in totaal enorme hoeveelheden energie in gaan opslaan. Zo veel dat we daarmee uiteindelijk 90% duurzaam kunnen worden en er zelfs de winter mee door kunnen komen.
Tot die tijd is het misschien handig om voorzichtig in wat kernenergie te gaan of te blijven, maar ik zou daar heel terughoudend in zijn. Die investering in extreem dure nieuwe centrales gaat zich mogelijk niet terugverdienen omdat de revolutie in duurzame energie en de opslag van die energie de markt al vrij snel ingrijpend gaat verstoren.
Dat willen de experts nog niet zien. Misschien hebben ze gelijk, maar ik denk dat ze dat niet hebben.
De experts hebben Balkenende aangeraden kolencentrales te laten bouwen. Centrales die al dicht gingen voor ze goed en wel open konden gaan. Sommige ontwikkelingen gaan gewoon te snel voor de experts.
Albert Einstein zei al eens dat vernieuwingen van buiten komen, omdat de insiders er te dicht op zitten en vastgeroest zijn in wetmatigheden die in de huidige situatie zijn gaan gelden.
De opkomst van Amazon, Uber, Google, Internet, de Smartphone, Alibaba etc. laat zien dat veranderingen heel snel gaan. Zeker als ze extreem belangrijk zijn.

Energiestart.nl

Tags

4 Reacties

 1. Theo 7 januari 2019

  Goed stuk
  ik kom zelf uit deze sector en ik verafschuwden de kolen centrales die gebouwd werden in mijn tijd bij het energiebedrijf.
  Maar het was praten tegen dovemansoren.
  Hoop alleen dat de panelen op daken komen daar is nog plek zat en als je dat een beetje stimuleert dan komen we zo ook van de asbest platen af.win win noemen we dat 😉
  groet Theo

  Beantwoorden
 2. CRV 7 januari 2019

  Je verwijt je buurman van niet alles op een rijtje hebben, maar je kan er zelf ook wel wat van.

  Eenmaal opgewekte elektriciteit kan niet worden ‘weggegooid’ of zomaar verdwijnen.
  Dat zou in strijd zijn met de van behoud van energie. Je kan elektriciteit wel weer omzetten in een andere vorm van energie
  Als die niet nuttig wordt gebruikt, kun je spreken van weggegooid of verloren. Warmte die in de lucht verdwijnt bijvoorbeeld.

  Ik denk dat je twee zaken door elkaar haalt, namelijk: opwek capaciteit en daadwerkelijk opgewekte elektriciteit.
  De totale capaciteit is inderdaad bijna twee maal zo groot dan we gemiddeld gebruiken. Maar de ene dag is de andere niet, dus er is geen gemiddelde dag. Soms heb je veel meer nodig en soms veel minder. Die overcapaciteit is dus nodig, zolang er geen goede manieren van opslaan van elektriciteit zijn.

  Als ik een suggestie mag doen: ga eens mee met een rondleiding op een energiecentrale. Ze zullen je precies uitleggen hoe de stroomvoorziening wordt geregeld gedurende verschillende dagen. Het is nog een hele opgave om dit goed te doen. Juist omdat je teveel geproduceerde elektriciteit niet zomaar het net in kan ‘duwen’.

  Beantwoorden
 3. nico van veen 7 januari 2019

  goedenavond,mijnheer tom.afschrijvingen in zonnepanelen en windmolens worden vaak vergeten. renteverlies ook. en windmolens van 5 jaar oud worden verschroot in belgie.gemeente hoogstraten.(afgebroken en vernietigd)weer opnieuw subsidie. lekker milieuvriendelijk.en kapitaalvernietiging.ik woon in johannesburg haast recht onder de zon.ik zie amper zonnepanelen .kan niet terugleveren en wordt door de staat tegengewerkt. in hazeldonk moest er ingeschreven worden v d bouw en exploitatie v windmolens.bedrijven aldaar wilden zelf bouwen met bedrijvenvereniging.vergeet het maar.u wordt bedrogen en bestolen.nederland kolencentrales haast nieuwe afbreken en polen 5 zeer vervuilende bruinkoolcentrales erbij bouwen. wat europa.duitsland idem dito. hoef ik niet op te zoeken.dan wordt dit verhaal 1000 x erger. ik hoop echt dat u gelijk krijgt. 1 2 takt brommer vervuild geloof ik meer dan 40 bussen.weet ik niet zeker. wel dat er in india miljoenen bijkomen.en 1 kuch v d krakatau vaagt alle moeite weg. en nederland bouwt nog steeds huizen en kantoren die niet klimaatneutraal zijn.u het aller allerbeste en ik hoop dat het goedkomt.maar nijpels vertrouw ik niet.gelukkig,gezond en voorspoedig nieuwe jaren voor u en de uwen.nico v veen

  Beantwoorden
 4. Marja Brekeveld 7 januari 2019

  Inderdaad kunnen ontwikkelingen zeer snel gaan zoals je schetste met de GSM. En het zou toch moeten kunnen dat het probleem met de opslag aanmerkelijk verbeterd wordt? Onlangs was ik overigens in een Afrikaans land waar ik tot mijn grote verbazing weinig zonnepanelen zag.Toen ik er naar vroeg werd er gezegd dat zonnepanelen niet goed tegen zand konden. En dat het onderhoud duur was. Wel klaagden de mensen over de enorme kosten ’s zomers voor hun airco’s als gevolg van de enorm gestegen elektriciteitsprijzen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *