LADEN

Typ om te zoeken

Alleen op duurzame energie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Alleen op duurzame energie

windmolens, duurzame energie

Volgens mijn beroemde achterbuurman is het onmogelijk dat we (ooit) op duurzame energie gaan leven. Hij heeft het berekend en hij is daar kundig in. Hij schreef er zelfs een boek over en hij komt er regelmatig mee op TV.
Toch denk ik dat hij ongelijk heeft.
Zijn berekening is goed, dat wel. Hij rekent echter met oude gegevens en met aannames die keer op keer achterhaald blijken te zijn. Dat komt in mijn ogen omdat hij een absolute insider is. Hij kan als insider niet inzien dat de markt zo aan het veranderen is dat ze onvergelijkbaar zal zijn. Hij is als de Nokia verkoper van de telecom markt.
Tenminste, zo denk ik daar over.
Hij ziet dat zelf anders. Hij vindt dat ik een luchtfietser ben die in sprookjes geloofd.
Daar heeft hij misschien wel gelijk in.

Hij voorzag echter niet dat de kostprijs per opgewekte zonne kWu in dertig jaar tijd met 97% zou dalen.
Hij voorzag ook niet dat de totale energie uit zonnepanelen in Nederland alleen in 2018 al met 50% toe zou nemen.
Hij heeft ook nog totaal geen rekening gehouden met het feit dat we over enkele jaren die teveel geproduceerde energie massaal gaan opslaan in plaats van weg gooien. Al die zaken neemt hij niet mee in zijn vooruitblik.

Het zijn echter baanbrekende veranderingen die niet alleen deels al gerealiseerd zijn, maar die de komende jaren nog veel verder en veel harder zullen gaan. De kostprijs voor duurzame energie gaat nog verder omlaag, de massale opslag van energie gaat geregeld worden en het elektriciteitsnet gaat daar op aangepast worden. Dan ben ik maar een luchtfietser, maar ik geloof in die wonderen, net zoals ik in 2001 al een smartphone had. Wie had toen al kunnen denken dat de GSM na 2007 in slechts enkele jaren verdwenen zou zijn? In 2001 nog bijna niemand. Ik was zelfs al klaar met de smartphone en terug op de GSM toen eindelijk de smartphone ineens alsnog doorbrak. Pas vijf jaar geleden vond ik de smartphones (weer) goed genoeg om op over te stappen.

Op dit moment gooien we >50% van alle opgewekte energie (zowel duurzaam als grijs) weg omdat het elektriciteitsnet een onverwacht toenemende vraag aan moet kunnen en we de voor de zekerheid opgewekte energie niet op kunnen slaan. Het zou me niet verbazen als we in totaal zelfs meer dan 75% van alle opgewekte elektriciteit verloren laten gaan.
Als we echter in staat gaan komen om alle opgewekte elektriciteit op elk moment op te slaan, dan gaat nog maar 30% verloren.
Ik denk zelf dat het nog mooier dan dat gaat worden omdat we op sommige momenten op dit moment meer dan 100% te veel aan energie produceren. Energie die we nu niet opslaan en dus weg is, puur omdat we het net altijd qua capaciteit veilig moeten houden. Als batterijen dat kunnen overnemen, dan is die 100% overkill die we nu altijd moeten aanhouden niet meer nodig. Dan kunnen we dus een enorme slag maken en 50% minder fossiele brandstof voor elektriciteitsopwekking nodig hebben.
Als we opgewekte energie grootschalig kunnen opslaan in bijvoorbeeld waterstof, dan wordt heel de dynamiek van de energie sector anders.
We hebben dan accu’s, koud/warm opslag en waterstof waar we in totaal enorme hoeveelheden energie in gaan opslaan. Zo veel dat we daarmee uiteindelijk 90% duurzaam kunnen worden en er zelfs de winter mee door kunnen komen.
Tot die tijd is het misschien handig om voorzichtig in wat kernenergie te gaan of te blijven, maar ik zou daar heel terughoudend in zijn. Die investering in extreem dure nieuwe centrales gaat zich mogelijk niet terugverdienen omdat de revolutie in duurzame energie en de opslag van die energie de markt al vrij snel ingrijpend gaat verstoren.
Dat willen de experts nog niet zien. Misschien hebben ze gelijk, maar ik denk dat ze dat niet hebben.
De experts hebben Balkenende aangeraden kolencentrales te laten bouwen. Centrales die al dicht gingen voor ze goed en wel open konden gaan. Sommige ontwikkelingen gaan gewoon te snel voor de experts.
Albert Einstein zei al eens dat vernieuwingen van buiten komen, omdat de insiders er te dicht op zitten en vastgeroest zijn in wetmatigheden die in de huidige situatie zijn gaan gelden.
De opkomst van Amazon, Uber, Google, Internet, de Smartphone, Alibaba etc. laat zien dat veranderingen heel snel gaan. Zeker als ze extreem belangrijk zijn.

Energiestart.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *