LADEN

Typ om te zoeken

Afvalbeleid ontwikkeling mislukt jammerlijk (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Besparen Laatste Nieuws

Afvalbeleid ontwikkeling mislukt jammerlijk (Tom Lassing)

Zowel landelijk als in mijn woonplaats is duidelijk dat het afvalbeleid in Nederland jammerlijk aan het mislukken is. We gooien steeds meer spullen weg die uiteindelijk op de stortplaats terecht komen.
Hoe kan dat, want het scheiden van papier en glas is al jaren een groot succes.
– Het is juist door dat succes dat het nu misgaat. Bij het papier is het vaak zo dat lokale verenigingen er geld aan verdienen. Het is dus zinvol om hier serieus mee om te gaan. Hier is geen ruimte tot verbetering meer.
Bij glas is het maatschappelijk al zo goed ingeburgerd dat het zelfs per kleur ingezameld kan worden. Het levert niets op, behalve daar waar er statiegeld op zit. Ook als we er niets aan verdienen blijven we het netjes inleveren. Er is dus alleen winst te halen op andere soorten afval en daar stokt het. Zo is plastic afval een ramp om te scheiden. Bepaalde plastics mogen wel, andere niet… Dat werkt demotiverend, want sta je met het plastic in je hand, dan ga je niet een handboek doorbladeren of dit plastic nu wel of niet in de plastic afvalbak mag.
Het moet veel simpeler of het moet geautomatiseerd gaan gebeuren.
Mensen willen namelijk best de rest van het afval scheiden, maar het moet wel makkelijk gaan.

afval
Het gaat in mijn ogen nu mis omdat we de zin ervan niet meer vatten. Waarom soorten plastics uit elkaar halen? Dat is toch ondoenlijk? Nooit mocht je melkpakken apart houden en nu mogen ze ineens bij het plastic? WTF? Maar plastic zelf kan er niet altijd in?
In mijn woonplaats ging een positief gestart project volkomen de mist in. Nu heeft bijna iedereen de pest er over in. Echt heel jammer, want we begonnen hoopvol. Het feit dat we tegenwoordig een boekje nodig hebben met uitleg wat waar al dan niet in mag, spreekt boekdelen. Dat en het feit dat je nu 4 tot 8 containers in de tuin hebt staan demotiveert enorm.

Tags

1 Reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *