De banken hebben in de jaren negentig van alles gedaan om ons in Nederland maar leningen te kunnen verkopen. De aflossingsvrije hypotheek was zo’n product. Je betaalt alleen rente en geen aflossing.
Nadeel is, aan het eind van de looptijd moet je het hele bedrag in één keer aflossen.
Nu bedachten de banken daar indertijd ook iets op, namelijk een beleggingsverzekering. Helaas echter bleek dat een totale bedrog opzet van de banken te zijn, want de kosten van die verzekering waren zo hoog dat er geen rendement op gemaakt kon worden.
Dubbel bedrog van de banken dus…
Maar over een aantal jaren gaan de eerste van 78.000 problematische “aflossingsvrije” hypotheken ten einde lopen. De banken geven nu al aan dat ze niet voornemens zijn om het boetekleed aan te trekken richting de klanten die ze bedrogen hebben. De klant moet maar aflossen of anders de woning verkopen.
Tenzij… de klant kan aantonen dat deze een nieuwe lening kan betalen. Dat laatste is vooral bij ondernemers nu een probleem, want heel veel ondernemers zien nu in de Corona tijd hun gespaarde vermogen vervliegen.
Om het hoofd boven water te houden, maken ze hun spaargeld op.
Als dan straks de bank komt, dan is er geen inkomen en geen vermogen om een nieuwe hypotheek af te kunnen sluiten.
Is dat dan de 100% schuld van die ondernemer of zouden banken ook een stukje verantwoordelijkheid hebben? Banken overigens die tien jaar later met belastinggeld gered werden en die nu enorm hoge winsten maken. De banken zijn wel heel makkelijk met verantwoordelijkheid afschuiven en klanten een oor aannaaien.