LADEN

Typ om te zoeken

Adviezen geven

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Adviezen geven

Ik ben geen vermogensbeheerder. Zelfs als ik dat was, dan mocht ik u maar niet zo maar adviezen geven. Zelfs vermogensbeheerders moeten eerst een heel dossier opstellen van hun klant en pas als dat dossier (en dus het beeld van de klant) bekend is mag er begonnen worden met individueel advies geven.
U mag wel uw buurman, die geen verstand van beleggen heeft, om advies over beleggen vragen.
Het is krom, maar het is helaas zo dat in het verleden te vaak echt serieus slechte adviezen werden gegeven die niet alleen fout waren, maar ook crimineel.
Er werd bijvoorbeeld advies gegeven op een dergelijke manier dat de adviseur de meeste winst binnen kon halen. Dat gebeurde niet alleen door criminelen, maar ook door de financiële sector. Denk aan de woekerpolissen affaire. Meer dan een miljoen slachtoffers! Daarom is het toezicht in de financiële markt nu zo streng. Het bleek helaas keihard nodig, ook het toezicht op de mensen en bedrijven die u zou moeten kunnen vertrouwen.
Maar… Het geen advies kunnen geven houdt dus ook in dat ik geen antwoord kan geven of een bepaald aandeel koopwaardig voor u is. U kan me wel mailen, maar ik geef er geen antwoord op. U kan immers wel een lokduif van de AFM zijn.
Wat ik wel kan doen, is aangeven hoe ik over een aandeel denk en dat publiceren. Iedereen kan er dan kennis van nemen. Dan nog heb ik me te houden aan bepaalde regels, maar gelukkig is er nog wel een stukje persvrijheid blijven bestaan in Europa.
Ik moet dus voorzichtig zijn en duidelijk maken waar ik sta bij een aandelenanalyse, maar mijn video’s en nieuwsbrieven zijn verder nog wel legaal.
Dit is geen keihard recht. De toezichthouder blijft snoepen aan het recht op persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Uiteraard om u te beschermen, maar uiteindelijk raakt het u ook. Als u ergens op Internet of in Sociale Media wat over aandelen publiceert, gelden de regels ook voor u. De vraag is of u die regels wel kent. U bent in groter gevaar om de wet te overtreden dan dat ik dat ben. Ik weet immers wel tot hoe ver ik legaal kan gaan. Weet u dat ook bij publicaties over de beurshandel? Pas dus op met publiceren over de beurs en over het geven van adviezen. U kan snel in grijs gebied komen.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *