LADEN

Typ om te zoeken

Aanpassingen salderingsregelgeving (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Aanpassingen salderingsregelgeving (Tom Lassing)

De Nederlandse overheid heeft al aangekondigd dat in 2020 de regelgeving rondom het salderen van zonnestroom gaat veranderen. De huidige regelgeving is te beperkend en weerhoudt veel particulieren en bedrijven er van om veel panelen te installeren. Wil Nederland aan de internationale duurzame energie afspraken voldoen, dan moet er behoorlijk meer duurzame energie geproduceerd gaan worden. Dit kan eigenlijk alleen maar als we meer gaan opwekken en meer lokaal gaan opslaan. Zaken die door de huidige salderingsregeling fiscaal oninteressant zijn.
De huidige salderingsregeling kost een bepaalde hoeveelheid geld. Kan je als overheid diezelfde hoeveelheid geld inzetten en dan consumenten stimuleren om meer panelen te leggen en huisaccu’s aan te schaffen?

zonnepanelen
Politici denken dat het kan, maar heel concrete plannen zijn er desondanks nog amper.
Het probleem is dat vooral veel gezamenlijke initiatieven en zakelijke initiatieven zijn opgezet met de huidige regelgeving als uitgangspunt. Die gedane investering moet ook rendabel blijven, wil de consument niet het vertrouwen in de overheid en in het zelf opwekken van duurzame energie verliezen.
Bestaande energie coöperaties maken zich nu ernstige zorgen over de duurzaamheid van hun opzet. Gaat de coöperatie de veranderende wetgeving wel overleven?
Politici beloven van alles, maar de materie is niet simpel. Iedere aanpassing maakt de nieuwe regels weer ingewikkelder en onuitvoerbaarder. Tijdelijke overgangsregelingen kunnen pijn verzachten, maar kunnen niet verhullen dat het nog altijd pijn gaat doen.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *