LADEN

Typ om te zoeken

2016 het jaar van de waarheid voor schalie-energie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

2016 het jaar van de waarheid voor schalie-energie

In 2015 is in Noord Amerika de winning van schalie olie en gas enorm onder druk gekomen door de lage olieprijs en de lage gasprijs aldaar. Tot voor kort was vooral de prijs van gas extreem veel lager dan in de rest van de wereld en olie was in Noord Amerika de laatste jaren steeds enkele dollars per vat goedkoper.
Sinds een paar dagen mogen de Amerikaanse producenten na ruim veertig jaar weer energie uitvoeren, maar die maatregel kwam laat. Ze is ook voor in ieder geval de olie nu overbodig geworden, want het prijsverschil met de wereldmarkt is vrijwel weggevallen. Alleen voor gas kan het misschien nog wat uitmaken.
De exploratie en exploitatiebedrijven zitten echter zonder geld. In 2006 is schalie energie enorm in opkomst gekomen en op dat moment zijn heel wat tien jarige leningen afgesloten.
Die leningen gaan in 2016 aflopen en het ziet er slecht uit.
De kans bestaat en acht ik heel reëel, dat de sector in 2016 weggevaagd gaat worden. Bijna alle relatief kleine spelers komen immers zonder geld te zitten. Ook vooraf verkochte voorraad contracten lopen af.

dalende prijzen
Een overname door één van de grote concerns of een faillissement, veel meer keuze is er niet. De prijzen voor olie en gas zijn voor de schalie aanbieders simpelweg te laag.
De discussie over schaliegas in Nederland is helaas echter nog niet achterhaald. In Europa is de vraag om gas en dan ook de prijs van gas veel hoger dan in Noord Amerika. Daar kan je gas voor onder 2 dollar per eenheid verkrijgen, daar waar gas hier nog tussen de 6 en 10 kost. Wij zijn immers afhankelijk van gas. Die afhankelijkheid maakt dat we samen met Japan de hoogste prijs ter wereld voor gas betalen. Dat maakt schaliegas hier nog altijd commercieel interessant.
Wat heeft de schalie energie sector in Noord Amerika nodig?
– Minstens een prijs voor gas van 6 dollar per eenheid en voor olie een olieprijs van liefst boven de 60 dollar. Ook hebben ze een forse nieuwe afzetmarkt nodig. Europa kan die afzetmarkt worden, alleen ligt er geen capaciteit in de VS om olie en gas uit te voeren. Het mocht immers 40 jaar niet. De hoeveelheid die ze in 2016 kunnen uitvoeren is veel te laag om echt het verschil te maken. De vraag is dus hoeveel Noord Amerikaanse aanbieders het jaar 2016 gaan overleven.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *