LADEN

Typ om te zoeken

China’s Social Credit System

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

China’s Social Credit System

De game sector is in China groot. Chinezen zijn dol op spelletjes en vooral online games doen het goed.
Daar heeft de Chinese overheid nu op ingespeeld. Er is een spel ontwikkeld waarbij je Social Credits kunt behalen. Hoe meer Credits je hebt, een des te bravere burger ben je.
Via dit systeem kan je dus brave burgers gaan belonen met kortingen, bonussen en misschien wel hogere lonen of uitkeringen.
Het spel is naar verluidt geen toeval. Het is doelbewust gelanceerd om burgers zich terdege bewust te laten worden van het feit dat je gehoorzaam aan de overheid moet zijn.
Hoe braver je bent, des te positiever pakt dat voor je uit. Je cijfer komt ook voort uit waar je naar kijkt, welke boeken je bestelde, welke sites je bezocht. Je wordt via big data overal gevolgd.
Er gaan boze stemmen dat je nu nog vrijwillig mee kunt doen, maar dat na 2020 je verplicht in het Social Credit Systeem deel gaat nemen.
Het systeem is officieel gelanceerd door Alibaba en Tencent, die samen 99% van de Chinese sociale netwerkmarkt beheersen. Men vermoed echter een sterke hand van de overheid in de lancering van het spel.
Overigens gaat het niet alleen om je eigen gedrag. Het gedrag van je vrienden telt ook mee in je cijfer. Heb je dus foute vrienden, dan raakt je dat. Een prima manier om dissidenten in het verdomhoekje te zetten en te zorgen dat niemand hen meer openlijk gaat volgen.
Dit is het ultieme middel om ook online totale controle over de bevolking te krijgen.
Nu maar hopen voor de Chinese overheid dat het niet razend populair gaat worden om de slechtst mogelijke score te verkrijgen. Als immers dát je statussymbool wordt, dan keert heel het systeem zich tegen de overheid.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *