LADEN

Typ om te zoeken

125.000 euro boete (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

125.000 euro boete (Tom Lassing)

De AFM heeft een beleidsbepaler van een vermogensbeheerder een boete opgelegd van 125,000 euro. Dat valt als bedrag nog mee, want de maximum boete die de AFM kan opleggen is twee miljoen euro.
Wat is het geval:
Deze persoon was binnen de vermogensbeheerder degene die aan de touwtjes trok, zonder dat hij als bestuurder was aangemeld bij de AFM. Dat is een overtreding van de Wet op het financieel toezicht.
Helaas bleef het daar niet bij.
De onderneming vroeg ook niet genoeg informatie van haar klanten. Zo kon de vermogensbeheerder niet inschatten of de producten wel pasten bij het gewenste risicoprofiel van de klant.
Een laatste punt van aandacht was het feit dat deze persoon de klanten overhaalde om hun geld over te boeken naar een op Malta gevestigde onderneming. Die daar gevestigde onderneming was ook van hem, maar stond niet onder AFM toezicht.
Onduidelijk is of de klanten ook daadwerkelijk schade ondervonden hebben van deze omissies.
In het persbericht van de AFM stond een aardige berekening. Ik neem deze even onveranderd over: “De AFM vindt in dit geval een boete van €125.000 passend. Voor de overtreding gold aanvankelijk een basisbedrag van €500.000 en later is dit verhoogd tot €2.000.000. De AFM heeft kort gezegd het gemiddelde hiervan gehanteerd.”
Gelukkig is de AFM zelf geen vermogensbeheerder. Hun berekeningswijze zou niet de beugel kunnen.
Ik heb het de AFM nagevraagd. In het uitgebreide verslag stond waarom het wél een goede berekening is. De persoon die het uittreksel maakte, heeft er simpelweg een potje van gemaakt. Broddelwerk. Helaas kan de AFM dat straffeloos doen. Zou een door de AFM gecontroleerde instantie dat zo doen, dan zou er een forse boete volgen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *