LADEN

Typ om te zoeken

Aandelen Splitsing

Algemeen

Aandelen Splitsing

In het verleden is gebleken dat een aandelensplitsing vaak goed voor de koers is. Door de optisch lagere koers ontstaat er meer handel en trekt de koers aan. Door te handelen op de (te verwachten) splitsing kan er een leuk rendement gemaakt worden.

In een klassieke splitsing zijn de volgende fases te herkennen:

  • De periode voor de bekendmaking ook wel genaamd het kandidaat splitsingsaandeel. Een aandeel dat reeds eerder op een bepaald moment splitste, is natuurlijk een kandidaat zodra de koers dat eerdere niveau weer heeft bereikt. Omdat splitsingen vaak bekend worden gemaakt tijdens de presentatie van (jaar)cijfers zal zo’n aandeel in de periode voor de bekendmaking van de cijfers hard kunnen oplopen. Omdat tijdens de bekendmaking van de cijfers ook slechte cijfers bekend gemaakt kunnen worden is het voor traders onverstandig om de daadwerkelijke cijfers in dit geval af te wachten. De meeste winst was toch al in de run voor de cijferbekendmaking gemaakt.
  • De splitsing wordt bekendgemaakt. De koers kan direct na de bekendmaking flink stijgen, maar in feite is dit niet het moment om in te stappen. De gekte na de bekendmaking is vaak rap over en de beleggers die op de koerssprong reageerden kopen vaak op de (gekte)top. In de dagen na de bekendmaking zakt de koers weer weg.
  • Na de bekendmaking van de splitsing. Vaak ligt er een behoorlijke periode tussen de bekendmaking en de daadwerkelijke splitsing. Hoe langer deze periode is, hoe lager de koers van het aandeel zal komen. Als de periode kort is dan zal de voor-splitsing stijging heel sterk zijn.
  • De stijging naar aanleiding van de nakende splitsing. De periode van 4 tot 6 weken voor de daadwerkelijke splitsing is vaak de makkelijkste periode om te handelen. Meestal betreft het hier de sterkste stijging voor de daadwerkelijke splitsing.
  • Na de splitsing. In de dagen na de splitsing verlaten veel traders het aandeel omdat ze hun geld bij de volgende splitsing willen inzetten. Een daling is bijna gegarandeerd. De daling is vaak, maar niet altijd, voorspelbaar en daar kan ook geld mee verdiend worden.

De fases zijn vooral gebaseerd op ervaringen in Amerikaanse splitsingen. De markt is daar veel groter en in feite is het mogelijk om daar constant in splitsingen te handelen. Er is geen enkele garantie dat de volgende splitsing zich precies houdt aan de hierboven vastgestelde gedragingen.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *