LADEN

Typ om te zoeken

Consequenties bail out

site

Consequenties bail out

De bail out van Freddie Mac en Fannie Mae, heeft enkele consequenties. De eerste is het feit dat vanaf nu in feite de aandeelhouders van deze bedrijven geen rechten meer hebben. Het wil niet zeggen dat ze alles kwijt zijn, maar die kans is nu wel heel groot. Er speelt echter meer… Nu de Amerikaanse regering verantwoordelijk is voor de hypotheken, kan het nodig zijn dat er honderden miljarden dollar bijgedrukt gaan worden om de posities te kunnen dekken. Het is dus voor de langere termijn zeer ongunstig voor de dollar. In feite moeten de Amerikaanse belastingbetalers deze bail out betalen, maar ligt de rekening ook bij de rijke landen die veel dollars in bezit hebben. De Amerikaanse regering gaat namelijk extra dollars drukken om de schulden te vereffenen.

Deze bail out is een teken voor bankiers om vooral door te gaan met veel te hoge risico’s nemen. Als het namelijk misloopt, dan neemt de Amerikaanse regering het wel over. Het enige waar je als bankier voor moet zorgen is dat je zo groot bent, dat je in feite niet failliet kan en mag gaan.

De bail out is een teken dat Amerika een socialistisch land is geworden. In een echt kapitalistisch land als China zou zo’n bedrijf failliet zijn gegaan. De wereld op zijn kop, belachelijk, maar wel waar.

Dat de beurzen vandaag omhoog zijn, is de opluchting dat er duidelijkheid is. Het is echter geen oplossing. De problemen zijn pertinent niet opgelost. Deze relief rally is een tijdelijke zaak. De realiteit van alle dag zal morgen of overmorgen wel weer toeslaan. De realiteit is, dat de problemen zo groot waren, dat deze twee bedrijven failliet hadden moeten gaan. Het feit dat ze volgens de Amerikaanse regering ‘te groot waren om failliet te mogen gaan’, is geen goed teken. Amerika heeft zich nu laten ringeloren door frauduleuze nitwits, die met een enorm loon de zaak vakkundig naar de knoppen geholpen hebben.

Waar ik al mee begon is het feit dat de rechten van aandeelhouders normaal gesproken hun rechten kwijt zijn. De aandelen zijn echter op dit moment nog niet ingetrokken. Het kan dus zijn dat de Amerikaanse regering ze in de toekomst nog een kleine waarde wil toekennen. Normaal gesproken zou de gang van zaken zijn, dat de aandelen worden ingetrokken en de rechten van aandeelhouders dus vervallen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *