LADEN

Typ om te zoeken

Zwitserse frank

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zwitserse frank

In 2002 deed Zwitserland bewust niet mee in de euro. De Zwitsers wilden hun kwaliteitsmunt behouden en zagen niets in het Europese avontuur met de gezamenlijke euro.
Nu in 2014 is net het referendum over de gouden back up voor de Zwitserse Frank een afwijzing voor deze back up geworden.
De Zwitserse munt is gekoppeld aan de euro en de Zwitsers zijn daar heel tevreden mee.
In feite zeggen ze dat ze eigenlijk alsnog wel met de euro mee willen doen. Dan doen ze ook in feite, nu de centrale bank de koppeling met de euro heel nauw in stand houdt. De frank mag namelijk geen save haven voor de EU worden.
Als dat namelijk gebeurd, dan is dat hetzelfde als de goud backing. Dan wordt de Zwitserse frank meer waard, met alle gevolgen van dien.
Een sterke munt heeft kortstondige nadelen.
De economie moet zich er op instellen en je merkt dat de concurrentie uit het buitenland steeds enorm is. Je eigen producten worden namelijk duurder in het buitenland, terwijl de import vanuit het buitenland steeds goedkoper wordt.
Er is dus steeds een druk om beter te produceren en effectiever te worden.
Als je dat volhoudt, dan heb je een enorm sterke economie en je inwoners worden schatrijk en heel welvarend. Ze kunnen immers steeds goedkoper prachtige luxe spullen voor een prikje in het buitenland halen.
De levensstandaard schiet omhoog.
Maar je moet het volhouden en er is steeds die druk om te blijven verbeteren.
Er is een andere weg.
Die andere weg is te gaan voor een devaluatie van de munt. Niets geen streven naar beter. Je maakt meer munten aan het het probleem is opgelost. De levensstandaard neemt af, de kwaliteit van bedrijven neemt af, pensioenen verdampen, spaargeld wordt steeds minder waard, maar iedereen is tevreden, want de kortstondige druk op de economie is weg. Je hoeft niet beter te worden of slimmer te zijn. Simpelweg meer munten drukken en je kan weer even verder.
ALLE landen in de wereld kiezen voor de makkelijke route. Het westen is lui geworden. Devaluatie is als hoekjes afsnijden. Het is als een beetje valsspelen. Als iedereen op een gegeven moment aan het valsspelen is, wat hou je dan voor samenleving over?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *