LADEN

Typ om te zoeken

Zou je dat wel doen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zou je dat wel doen

Ik las een Amerikaanse nieuwsbrief waarin angstige aandelenbeleggers werd aangeraden om dan maar vooral in die veilige grote tech bedrijven te beleggen.
Is dat een goed advies? In 1999 waren en ook analisten die aangaven om toch vooral in de winnaars te blijven beleggen. Microsoft, Nokia, Cisco…  Ik kan er kort over zijn, dat was toen NIET het moment om daar nog in te beleggen. Die bedrijven zaten toen aan hun top.
Maar laten we eens kijken naar die veilige grote tech bedrijven die nu zo mooi lijken.
Apple bijvoorbeeld. Een voorbeeld van een prachtig bedrijf. Maar ondertussen wel gewaardeerd met een K/W van 16 en volgend jaar 13,5. Dat is niet extreem, maar Apple is al qua marktinvloed en precentage een paar jaar op de weg omlaag. Haar enorme hegemonie op het gebied van Smartphone en Tablets is verdwenen. De waardering en de verwachting gaat uit van steeds grotere winsten, maar de vraag is of het huidige Apple daar nog wel toe in staat is. Ik zou er van afblijven.
Google dan? De K/W is bijna 30. Beleggers betalen dus al heel wat en zoals een ondernemer als Buffett altijd al zegt, het is steeds moeilijker procentueel meer winst te maken naarmate je groter wordt. Google is ondertussen al 380 miljard dollar waard. Ik zou ook daar vanaf blijven.
Samsung dan? Ooit in de jaren negentig te koop tegen een K/W van 1…
Nu via de pink pages in Amerika te koop, maar in feite zou je beter in Zuid Korea beleggen. De K/W is slechts 7.
Als analisten gelijk krijgen dan is de winst volgend jaar nog weer groter. Maar ook Samsung is werkelijk al enorm…
Maar als ik dan zou kiezen, dan zou het voor Samsung zijn.
IBM, de grootheid van voor Microsoft, die doet nu nog een K/W van 12,7 en volgend jaar van 9,4. Maar veel fantasie zit er bij beleggers niet meer in.
Microsoft dan. Nog altijd een enorm bedrijf, al begrijp ik niet hoe ze ooit Windows 8 konden uitvinden. Wat een wanproduct is dat. De K/W is 16 en volgend jaar 13,5. Niet overdreven duur, maar het is steeds weer verdedigen dat ze doen. Wanneer komt dit bedrijf ooit weer eens met iets origineels?
Oracle Corp… Een K/W van 16,7 is niet overdreven duur. De verwachte K/W volgend jaar is 11,6. Ten opzichte van wat andere tech bedrijven heeft dit bedrijf ‘slechts’ 12 miljard meer cash dan schuld. Vergelijk dat eens met Microsoft dat 61 miljard heeft en Google met 50 miljard…
Een bedrijf als Amazon heeft een K/W van 769. Is er nog iemand die twijfelt over deze afloop?
Twitter heeft nog niet eens winst. Dus daar zou ik zelfs met een tang nog niet aan willen komen.
Facebook heeft een K/W van 78…
De laatste drie zijn geen echte tech bedrijven, maar ze hebben wel veel patenten in die hoek. Een deel van hun inkomsten komt juist voort uit de patenten. Echte en betalende klanten zijn dan minder belangrijk, zoals Twitter kan beamen.

www.beursaccent.nl

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *