LADEN

Typ om te zoeken

Zonne-energie revolutie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zonne-energie revolutie (Tom Lassing)

De toename van het aantal zonnepanelen in Nederland is nu echt stormachtig aan het gaan. De totale hoeveelheid aan panelen is namelijk in 2017 met 60% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Er zijn nu in Nederland 12 miljoen panelen geïnstalleerd.
Dan nog is dat slechts goed voor 2,2% van het totaal aan elektriciteit dat er in Nederland geproduceerd wordt.
Het is dus wel duidelijk dat deze markt nog jarenlang zo stormachtig moet blijven groeien, wil zonne-energie echt een factor van betekenis worden.
De groei van het aantal panelen kent uiteraard ook de nodige uitdagingen. Zo is er enorm veel energie opbrengst op zonnige dagen, en is er vrijwel geen opbrengst op donkere dagen midden in de winter. De 2,2% geeft daarom geen duidelijk beeld.
Het percentage aan energie dat er opgewekt wordt op een zonnige dag aan het eind van de lente kan binnenkort wel eens oplopen naar 100% van wat er nodig is. Wat als het dan meer wordt?
Duitsland en Denemarken kennen die situatie al, die voeren dan tegen ramshkoersen elektriciteit uit.
Als het weer in heel Europa mooi is, dan is dat echter geen alternatief.
Elektriciteit opslaan is de oplossing en in Duitsland zijn ze daar al veel verder mee dan in Nederland.
Daar kennen ze geen salderingsregeling en heel veel particulieren bezitten dan ook naast hun zonnepanelen ook één of meer vormen van elektriciteitsopslag.
Daarbij moet u echt verder gaan denken dan alleen aan accu’s.
De techniek om in een kelder een enorme zak met zout water te koelen en die later warm te laten worden is ook een vorm van energie-opslag. Het is een omgekeerd koelkast effect. Het voordeel is dat je relatief goedkoop enorme hoeveelheden aan energie kan vastleggen. Dat terwijl accu’s een beperkte capaciteit kennen en relatief duur en bij productie enorm vervuilend zijn.
Door de bestaande salderingsregeling is opslaan in Nederland niet nodig. Je krijgt immers dezelfde prijs voor energie als dat je betaalt. Als je maar niet meer produceert dan je nodig hebt.
Er zijn slechts enkele situaties denkbaar om nu al een accu te willen hebben. Namelijk op plekken waar er geen elektriciteitsnet ligt. (Aan boord van een boot of schip en erg ver achteraf als je heel landelijk woont) Misschien ook in een tuinhuisje als je niet in staat bent een kabel daar naar toe te leggen.
Of als je een back up voor je huis wilt hebben voor het moment dat de stroom uitvalt. In dat geval moet je wel een installatie hebben die dat goed kan opvangen. Dat is namelijk een specialistisch werkje om dat goed op te zetten.
Het opslaan van energie is vooral ook belangrijk voor elektrische auto’s. Immers hebben die ook een accu. Daar kan ook energie heen als er te veel wordt opgewekt. Alle auto-accu’s tot de rand toe met energie vullen is dan een goede zaak. Als dan die avond weer energie nodig is, dan kan mogelijk een deel van de benodigde energie ook uit deze accu’s getrokken worden. Immers waarom voor 300 kilometer aan energie in de accu bewaren als je de volgende dag slechts 20 kilometer denkt te rijden? Energie is de volgende zonnige dag weer ruimschoots voorradig.
De vraag is hoe de zonnepanelenmarkt zich in 2018 ontwikkeld.
Als er ‘slechts’ 30% stijging is, dan nog praten we over 4 miljoen extra panelen in één jaar. En het jaar daarna… en daarna…
Er is nog een enorme ruimte in Nederland. We zijn in feite nog maar net begonnen.
Het is echter niet alleen Nederland. Over heel de wereld zien we een stormachtige groei van het aantal panelen. De fabrikanten hebben steeds grotere fabrieken die ook steeds meer panelen produceren. Reken er maar op dat daar een markt voor is.
Sommige consumenten willen nu niet kopen, want binnenkort zal de techniek revolutionair veranderen…
Ja, dat hoor ik al twintig jaar. Er was wel een revolutie. Namelijk de prijs per paneel. Die prijs is één driehonderdste van wat de prijs in de jaren tachtig was. Toen had je panelen die 50 Watt opleverden. Nu is 275 Watt per paneel het goedkoopste paneel. Er zijn al panelen van meer dan 300 Watt, maar die zijn nog relatief duur.
De grote ontwikkelingen gaan komen in de batterij technieken. Zinc air batterijen in plaats van lithium is al een hele verbetering. Immers is er veel meer zink dan lithium in de wereld. In die hoek is veel gaande. De capaciteit is hoger en de kosten liggen heel veel lager.
Maar deze accu’s zijn er nog niet op grote schaal.
Er zijn ook nog altijd ontwikkelingen gaande op het gebied van zonnepanelen, maar vaak is het vooral cosmetisch. Het zijn bijvoorbeeld minder opbrengende panelen in de vorm van bijvoorbeeld dakpannen. Mooi, maar duur en ze leveren minder energie op. Je huis is mooier, maar de vraag is wanneer dat soort oplossingen ook economisch rendabel worden. Of de techniek om met kleine bobbeltjes op het glas het licht beter te verspreiden. Het levert meer op, maar de productie van die panelen is veel duurder. Die kosten haal je er vooralsnog niet snel uit.
De techniek om een folie op ramen aan te brengen was in 2006 volgens de ontwikkelaars op een haar na klaar. Het is 2018 en nog altijd is het er in feite niet. Ze beloven veel, maar vaak is dat vooral om veel funding te krijgen.
De belofte van die folie bestaat nog steeds. Het zou de hoeveelheid ruimte voor zonne-energie enorm doen toenemen. In die zin is de revolutie nog maar net begonnen.

Zelf zonnepanelen kopen? Kijk hier voor een prachtige offerte

Heeft u akkers of enorme daken beschikbaar? Kijk dan hier!

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *