LADEN

Typ om te zoeken

Zonne-energie ontwikkelde zich te snel

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zonne-energie ontwikkelde zich te snel

zonnepanelen

De Nederlandse overheid is volgens de Staatssecretaris verrast geworden door de snelheid waarmee zonne-energie enkele jaren geleden ineens groots opgepakt is door ondernemers.
Er werd door de overheid 43 miljard euro aan geld beschikbaar gesteld en vanaf 2012 gingen de prijzen van zonnepanelen extreem omlaag. Het is dus niet zo gek dat er enkele slimme ondernemers kwamen die hier van gingen profiteren.
De snelheid bracht niet alleen de overheid in de problemen, maar ook vooral de monopolitische netbeheerders. Die werden namelijk geconfronteerd met een enorme hausse aan nieuwe energie die het net opgejaagd werd. Ze voelden zich koning op het net en waren niet bereid snel te handelen voor deze nieuwe partijen.
In de laatste twee jaar kwamen er honderdduizenden zonnepanelen vanuit de zonneparken en daarbij ook tienduizenden zonnepanelen op woonhuizen bij. In die twee jaar kwamen er net zoveel panelen bij als in totaal de dertig jaar daar voor.
Ik heb steeds aangegeven dat als eenmaal een techniek gemeengoed wordt, deze stormenderhand de zaak zal overnemen. Kijk bij de Smartphone ten opzichte van de GSM. Hoe hard ging dat!
Zonnepanelen werden zo extreem veel goedkoper dat de overheid eigenlijk jaren te laat met haar subsidie kwam. Toen eindelijk de subsidieregeling rond was, was ze door de prijsdalingen amper nog nodig. Doordat de subsidie er echter wel was, is het vreselijk snel gegaan.
Nu moeten de netbeheerders gas gaan geven, want het succes van zonne-energie mag niet verloren gaan doordat ouderwetse netbeheerders hun werk niet aan kunnen.


In feite had de revolutie OOK bij de netbeheerders moeten plaatsvinden, maar die hebben hun markt goed dicht zitten. Ontwikkelaars van micro grids hebben toto op heden nog geen schijn van kans gehad.
Dat kan snel veranderen als de netbeheerders hun zaken niet op orde krijgen en de wet als gevolg daarvan snel aangepast gaat worden om veranderingen alsnog door te drukken.

Overigens ben ga ik aanstaande maandag op bezoek bij een zonnepark hier in mijn eigen woonplaats.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *