LADEN

Typ om te zoeken

Zimbabwe van de regen in de drup (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zimbabwe van de regen in de drup (Tom Lassing)

Zimbabwe heeft een enorme hyperinflatie gekend. Het is nog pas tien jaar geleden dat de biljoenen je daar om de oren vlogen. Uiteindelijk moest het land de eigen munt loslaten en is in 2009 overgaan op de Amerikaanse dollar.
Zimbabwe heeft nu besloten om weer een eigen munt in te voeren. Het is de Zimbabwaanse Bond dollar geworden. Deze munt moet naast de Amerikaanse dollar gaan bestaan.
Het is nu een maand geleden ingevoerd en vrijwel alle Amerikaanse dollars zijn ondertussen als sneeuw voor de zon verdwenen.
Een maand geleden mocht je nog onbeperkt Amerikaanse dollars bij de bank opnemen, daarna werd het 1000, 500, 200 tot nu 100 of minder.
Waar zijn de Amerikaanse dollars gebleven?
Er staan enorme rijen bij de banken, want men wil nog altijd alleen Amerikaanse dollars. Immers vertrouwt niemand die nieuwe munt die in feite nergens voor staat, behalve voor de belofte van de corrupte en misdadige dictator van het land dat hij er garant voor staat. Mugabe is schatrijk geworden, terwijl zijn volk van de honger sterft. Toch kiezen ze hem iedere keer weer…
Nu kan je zeggen dat het verkiezingsbedrog is, maar als dat zo zou zijn, dan zou er veel meer oppositie en opstand zijn. Neen, de armsten EN de rijksten kiezen nog altijd massaal voor Mugabe. De armsten in de hoop dat ze wat van hem gaan krijgen. (Zo rond verkiezingstijd deelt hij altijd uit om hun stem te krijgen en dat werkt fantastisch bij mensen die honger hebben). De rijksten kiezen voor hem omdat ze dankzij dit misdadige systeem rijk zijn geworden in een straatarm land. Eind mei kwamen er één miljoen mensen op de been om hun steun voor Mugabe uit te spreken. Ze dragen hem nog altijd op handen.
De Zimbabwaan heeft ondertussen cash nodig om water en elektriciteit te kunnen betalen.
Er zijn nu al zwarte markt geldwisselkantoren in Zimbabwe ontstaan. Je koopt er een Amerikaanse dollar voor 1,07 Amerikaanse dollar. U leest het goed. Er is een wisselkoers voor dezelfde munt. Wilt u de munt hebben, of niet? Zo niet, dan ga je maar elders in een enorme rij staan in de hoop dat je dollars voor één dollar per dollar gaat krijgen.
Waar zijn alle Amerikaanse dollars gebleven? Waarschijnlijk in de matrassen van de rijkere Zimbabwanen. Er is een run op de banken geweest, waarbij ze zoveel hebben opgenomen dat er simpelweg vrijwel geen fysieke dollars meer te krijgen zijn. Er komen ook geen nieuwe dollars omdat het land straatarm is en minder uitvoert dan het invoert. 90% van de beroepsbevolking is werkloos. Van de 14 miljoen inwoners wonen en werken er ondertussen 3 miljoen elders. Dát is in feite de enige inkomstenbron voor de bevolking, want de goud uitvoer komt ten goede aan de corrupte politici rondom Mugabe.
Alternatief voor de bevolking is plastic geld gebruiken, maar debet cards en credit cards zijn extreem duur in het gebruik. Je kan maar zo geconfronteerd worden met een 5% opslag. Dat is bij één betaling nog te doen, maar als al je betalingen 5% duurder worden, dan is dat toch echt wel een aanslag op je koopkracht.
Er zijn nog altijd toeristen die naar Zimbabwe gaan. Die moeten tegenwoordig hun eigen cash meenemen, want heb je dat niet, dan kan je ook gezellig in de rij voor geld gaan staan. Jij kan wel geld op je rekening hebben, maar de dollars om je uit te betalen zijn er simpelweg niet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *