In Nederland zal tot in ieder geval het jaar 2020 de salderingsregeling van toepassing zijn. Je krijgt als eigenaar van zonnepanelen de overdag te veel geproduceerde energie vergoed door de elektriciteitsmaatschappij. In de avond, als je panelen niets meer opleveren, maar je wel stroom nodig hebt, neem je de stroom weer af.
Voor de consument interessant, voor de elektriciteitsmaatschappijen een ramp. Die moeten stroom afnemen als er genoeg is en moeten leveren als ze het duur moeten opwekken.
De energiebedrijven willen er dus vanaf.
En de vraag is of ze straks wel blij zijn met wat ze wensen…
De zonnepanelen industrie ziet namelijk wel in dat ze moeten innoveren willen ze na de salderingswetgeving nog interessant zijn.
En dat innoveren, dat kunnen ze. In Duitsland is er geen salderingswetgeving en wie daar te veel zonne-energie produceert, die is het kwijt, of moet het zelf opslaan om het dan in de avond zelf te gebruiken.
We zien nu dat de vraag naar eigen opslagsystemen in Duitsland enorm is en dat de prijs ook flink daalt.
Wat we echter ook zien, is dat de technieken zich nu keihard ontwikkelen. De ouderwetse auto of vrachtwagenaccu is namelijk nog standaard, maar allerminst een schone oplossing. In feite is dat een ongewenste en ouderwetse oplossing.
Modernere batterijen zijn de volgende stap, maar warmte of koude opslag is ook aan een opmars begonnen.
Als je een kelder hebt, dan kan je eventueel in die kelder een enorm pak water koelen of verwarmen. Het werkt dan als een koelkast alleen stop je er eerst energie in, om deze dan later weer aan het water te onttrekken. Er gaat uiteraard wat energie verloren in dat proces, maar alle energie die je er later uit haalt, die hoef je niet duur bij de energiemaatschappij te kopen.
Een andere techniek in ontwikkeling is de opslag in waterstof. Dat is een net wat ingewikkelder techniek en waarschijnlijk ook duurder, maar juist hier kunnen technologisch de komende jaren wel eens reuzenstappen gemaakt gaan worden.
Het is zonneklaar dat energiemaatschappijen in de toekomst met variabele prijzen gaan werken. Stroom in de avond zal heel duur worden omdat er dan geen zonne-energie meer op het net aanwezig is. Wie dan dus vanuit de eigen opslag op eigen stroom kan werken, die is spekkoper.
Heeft het zin om in Nederland nu al te kijken naar eigen opslag?
– Neen, dat heeft voor de meeste consumenten nog geen enkele zin. Ten eerste is er de salderingsregeling die nog minstens 5 jaar bestaat en daarnaast zijn de knappe koppen zich nu aan het richten op techniek van de opslag van eigen energie en het is dus raadzaam om nog minstens vier jaar te wachten met het aankopen van een dergelijk systeem.
Consumenten zullen in de toekomst veel bewuster omgaan met energie. De wasmachine en vaatwasser zet je straks echt wel overdag aan als stroom veel goedkoper is. Op dit moment zien we dat prijsvoordeel niet omdat we op welk moment van de dag dan ook dezelfde prijs betalen. (op dag en nachtstroom verschillen na. Die zijn echter heel klein geworden en veel consumenten hebben het al niet meer)
Het effectiefst is stroom gebruiken direct als deze wordt opgewekt. In die zin is de wasmachine laten draaien op zonne-energie die nu opgewekt wordt de meest rendabele weg. In de toekomst gaan we ons daar heel bewust van worden!
De verwachting is dat we straks als zonnepaneel eigenaren die zelf ook opslaat tot meer dan 60% minder netstroom gaat afnemen. De energiemaatschappijen hebben straks weer andere zaken waar ze over kunnen klagen. Zo mooi als het voor ze was, zo wordt het nooit meer. Van monopolisten moeten ze nu service verleners worden en zich verbreden in aanbod. Het is dat, of de weg van de dinosaurus gaan belopen.
www.energiestart.nl
www.beursaccent.nl/zonneenergie-particulieren.html