LADEN

Typ om te zoeken

Wil je meer verdelen, maak de taart dan groter (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wil je meer verdelen, maak de taart dan groter (Tom Lassing)

De uitspraak van de titel van dit artikel komt van voormalig schaakwereldkampioen Garry Kasparov. Tegenwoordig politiek commentator en zelfverklaard expert in socialisme.
Volgens Garry moet een kandidaat als Bernie Sanders het niet hebben over een betere verdeling van de taart, maar hij moet het hebben over het vergroten van de taart.
Die waarheid was een eeuw geleden zeker zo.
Maar waarom kon de Amerikaanse taart in bijvoorbeeld 1970 kleiner zijn dan nu en toch beter en eerlijker verdeeld?
Is dat niet een fout van het huidige systeem? De taart van nu nog weer groter maken, zou dat dan niet inhouden dat de rijken vooral nog weer rijker worden en de armen er alsnog niets bij krijgen? Immers, dat is na 1970 bij het groter worden van de taart vooral het geval geweest.
Hoe groot kan de taart daarbij voor Amerika worden? Het land heeft al heel veel meer dan haar eerlijke deel van de wereldrijkdom. In feite moet de taart voor de VS op wereldschaal bezien kleiner worden en die van de rest van de wereld eerst maar eens veel groter.
De oplossing voor de verdeling van de taart zit hem dus zeer zeker niet in de huidige omvang er van. De oplossing zit hem in de betere verdeling. Garry Kasparov zit in mijn ogen gevangen in zijn schrikbeeld van het socialisme dat hij als jonge man doorleefde in de USSR. Dat was een nog veel erger systeem, want daar was iedereen arm, op een kleine elite na. In de VS is de helft arm, is 49% goed af en is 1% nog rijker dan de rijkste elite in welke socialistische heilstaat dan ook ooit was.
In mijn ogen zit Garry Kasparov er volkomen naast. Zijn artikel kreeg echter meer dan 10 miljoen views. Heel wat mensen zien dus zijn, in mijn ogen, verkeerde oplossing. Ik hoop dat ze uit zichzelf al inzien dat hij er volkomen naast zit.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *