LADEN

Typ om te zoeken

Wijze en domme woorden van Sophie in ‘t Veld (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wijze en domme woorden van Sophie in ‘t Veld (Tom Lassing)

Sophie in ‘t Veld is Europarlementariër voor D66. Ze verbaast zich er over dat de eurosceptici zoveel ruimte krijgen, terwijl de meerderheid van de bevolking nog altijd heel behoudend blijft stemmen en dus blijkbaar helemaal niet zo veel problemen heeft met de EU.
Ze heeft deels gelijk en ook totaal ongelijk.
Ja, ze heeft gelijk, de meeste mensen stemmen of zeggen te stemmen op die partij waar ze ooit voor kozen en veranderen hun stemgedrag niet.
Die mensen hoor je niet over de politiek. Ze geven vaak ook ruiterlijk toe dat het ze allemaal niet interesseert.
De zwijgende meerderheid, maar ze zwijgen omdat ze inhoudelijk ook niets toe te voegen hebben. En dan bedoel ik vooral dat ze er simpelweg niet over nagedacht hebben. Het is simpelweg stemvolk áls ze komen opdagen om te stemmen. Het zijn geen loyale stemmers in die zin dat ze snel besluiten niet te gaan stemmen.
Degenen die er wel toe doen, dat zijn de actieve stemmers. Die maken de meeste herrie. Dat zijn vaak degenen die verandering willen.
Om u even wakker te schudden… Hitler werd ooit gekozen door een minderheid van de Duitse bevolking. Maar omdat de meerderheid het niet langer kon boeien, kreeg de minderheid die een grote bek had, wel alle zeggenschap. In slechts enkele stappen was de Duitse democratie ontmanteld en had de minderheid ook legaal de volledige zeggenschap gekregen.
Zoals altijd ging de meerderheid zwijgend akkoord. Het boeide ze immers niet.
Was de opkomst van Hitler de schuld van de minderheid, of was het de schuld van de meerderheid?
Het ‘neen’ van het Oekraïne referendum is gekomen vanuit overduidelijk een schreeuwende minderheid.
Immers 32% ging maar stemmen en daarvan stemde 61% tegen.
Maar die minderheid van de bevolking vertegenwoordigd nu wel de meerderheid, nu hun stem “onze” stem is geworden. “Wij” zijn tegen het associatie verdrag. Wij allen… Terwijl er ontegenzeggelijk slechts een minderheid echt voor is gaan stemmen.
Ik zat in het kamp van de “nee” stemmers, dus laat daar even geen twijfel over bestaan. Ik dit keer was één van de schreeuwers. Terecht vind ik, maar dat is nu niet de discussie.
Het punt is, de zogenaamde meerderheid waar Sophie het over heeft, is niet van belang. Sophie kan nog zo stellen dat de meerderheid er anders over denkt… Als die meerderheid zich er niet voor interesseert, dan is het volkomen irrelevant wat de meerderheid al dan niet zou vinden. De minderheid bepaalt.
Wat is democratie toch een raar systeem.   😉

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *