LADEN

Typ om te zoeken

Welke belastingstimulatie heeft de VS nodig? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Welke belastingstimulatie heeft de VS nodig? (Tom Lassing)

Eén van de manieren om een economie te stimuleren is om te spelen met belastingen. Door bijvoorbeeld zakelijke belastingen te verlagen kan je proberen om ondernemerschap te stimuleren.
Dit werkt vooral als de zakelijke belastingen erg hoog zijn en de economie wat dreigt stil te vallen omdat ondernemers er door de hoge belastingen geen heil in zien om te ondernemen.
Het werkt ook als een land een enorme groeipotentie heeft. De lagere belasting over winst wordt dan goedgemaakt door de verhoging van de winst.
In feite is zo’n belastingstimulatie een voorschot nemen op mooie tijden. We hebben verschillende keren gezien dat het werkte. Er is echter ook een land waar het al dertig jaar niet blijkt te werken, hoe vaak ze het in die periode ook probeerden.
Dat land is Japan.
De vraag is nu of de VS nu met maatregelen die lijken op wat Japan al probeerde dan nu wel succes gaat hebben. Trump heeft een belastingplan gelanceerd waarbij de rijken enorm profiteren terwijl de armen inleveren. Zijn insteek is dat de rijken en de grootste ondernemingen voor economische activiteit zorgen en dus beloond moeten worden voor dat feit.
De realiteit is echter dat de middenklasse de motor van een volwassen economie is. Verkeerd fiscaal beleid maakt de kans groter dat het allemaal niet werkt. Waar je dan op uitkomt, is een economie die niet groeit en een overheid die nog dieper in de schulden is gekomen. Ondertussen is de economische ongelijkheid enorm toegenomen en de rijken verbergen zich steeds meer achter hoge hekken en komen los te staan van de rest van de samenleving. Mar a Lago is daar een mooi voorbeeld van. Het is een luxe wereld achter hoge hekken die los staat van de rest van Florida.
In mijn ogen zou Trump juist zijn kiezersbasis fiscaal moeten steunen. Trump vertrouwt echter op de Republikeinen en die zitten er alleen voor de rijkste 1%.
Ik geloof wel dat de kandidaat Trump de beste bedoelingen had, maar de president die hij geworden is, laat de invulling van het beleid over aan een partij die helemaal niets op heeft met de middenklasse. Trump bemoeit zich er inhoudelijk niet mee en komt daardoor steeds verder in de problemen met zijn achterban en zijn geloofwaardigheid.
Als Trumps presidentschap een enorme kater wordt, dan is dat deels omdat hij de Republikeinse partijbonzen te veel ruimte gegeven heeft. Hij vertrouwt ze, terwijl de zijn vertrouwen niet waard zijn.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *