LADEN

Typ om te zoeken

Waterstof, waanzin of de toekomst?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waterstof, waanzin of de toekomst?

waterstof

Als mensen stellen dat waterstof nu nog waanzin is, dan hebben ze gelijk. Ze hebben net zo gelijk als iedereen die in 1990 aangaf dat zonnepanelen waanzin waren.
Je moet immers eerst de technieken ontwikkelen en pas na verloop van tijd zijn we in staat om steeds betere producten te leveren. Dat terwijl in het begin de producten maar matig presteren.
Ja maar… waterstof is niet nieuw.
Klopt volkomen, maar waterstof heeft altijd het probleem gehad dat fossiele brandstof heel betaalbaar was en ruim voorradig. Er was dus wel wat gaande in waterstof, maar er was geen noodzaak er veel geld in te stoppen en veel onderzoek naar te doen.
Er kan al veel in en met waterstof, maar men is het lab eigenlijk amper uitgekomen. Wat in een lab kan, is leuk, maar het is geen productie omgeving. Massa productie is wat anders dan miljoenen uitgeven om één werkend product te produceren. Zie maar eens hoe je dat werkende product dan kan maken voor een paar honderd euro. Daar stokt het dan vaak.
Nu de noodzaak voor opslag van duurzame energie begint toe te nemen is waterstof interessanter aan het worden. In de zomer produceren we nu al te veel duurzame energie en dat probleem wordt ieder jaar groter. Waterstof kan een oplossing zijn in dit probleem. Het nadeel is echter dat veel energie verloren gaat bij de omzetting.
Daarom is het nu in feite nog waanzin om het te doen, maar als we nu niet investeren in de techniek, dan kan het in de toekomst nooit een oplossing gaan worden.
We zien dat ook bij kernenergie. De uranium centrale werkt al wel, maar het nadeel is veel afval dat als wapen kan dienen. Een thorium centrale zou veel beter zijn, maar ook daar kennen we alleen lab condities en geen commerciële toepassing. Wil je als samenleving de investering doen. of hou je vast aan wat we hebben.
Ik herken bij veel analisten de angst voor het nieuwe en het gemis aan bereidheid te investeren in nieuwe technieken. Te snel is het van “het is waanzin, dit werkt niet”, zonder dat ze zich realiseren dat dit bij alle technieken ooit zo was.
Er is een groter plaatje. Er is een lange termijn visie.
Het is echter makkelijker om iets een beetje belachelijk te maken dan je hard te maken voor een investering in de toekomst.
Ik denk dat zowel waterstof als de thorium centrale in de toekomst interessant kunnen worden als we nu het lef en de visie hebben om er in te investeren en voor lief te nemen dat het nu nog waanzin lijkt.
We hebben nu nog tijd. Laten we die vooral goed gebruiken.
Achter deze link zit zit een aanbieding voor onze waterstof visie en manieren om te investeren in de toekomst van energie. Er zijn namelijk enkele beursgenoteerde bedrijven al heel ver en Trading Navigator geeft u aan welke van die bedrijven interessant voor beleggingen zijn.

Tags

5 Reacties

 1. Guus Jacobs 26 augustus 2019

  M.i. beter om overtollige elektriciteit te gebruiken om CO2 uit zeewater om te zetten in ethanol, wat sinds kort met een eenvoudig proces mogelijk is.

  Beantwoorden
 2. Paul 26 augustus 2019

  Nieuwe technieken zijn goed, maar dat er wel van tevoren wordt nagedacht over de hernieuwbaarheid. In de jaren 50 was plastic het nieuwe wonder en zitten we nu dus met de plastic soep.

  Door de blinde klimaatpaniek, zijn zonnecellen nu onze redding. Over de recyclebaarheid/hernieuwbaarheid is dus wederom niet nagedacht. Over 20 jaar zitten we met een gigantisch milieu probleem…..

  Beantwoorden
 3. Paul 26 augustus 2019

  zelfde geldt voor batterijen

  Beantwoorden
 4. Theo Benschop 26 augustus 2019

  Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, leven en laten leven, geen gezeik iedereen rijk!

  Het het enige wat in het licht van een mooie, vredevolle dag gratis is, is het voornoemde, in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden bekend als de zon die in de geschiedenis van de mensheid gratis bereid is om zonnepanelen van energie te voorzien.

  De chaos in het universum neemt toe (de algemene wet) -> De verwarring in de maatschappij neemt almaar toe.

  Alleen als iemand of iets buitengewoon hard werkt, kan deze verwarring in een beperkt gebied tot orde gereduceerd worden. Toch zal deze inspanning de totale verwarring in de maatschappij als geheel verder vergroten (De wet van Everitt over de thermodynamica)

  Als iets fout kàn gaan, dan zàl het ook fout gaan (De wet van Murphy)

  Bij een slechte start zullen de moeilijkheden exponentieel toenemen (Het principe van Parouzzi).

  @Paul Dus hetzelfde geldt voor de nieuwe technieken van kernenergie en atoombommen: bezint eer ge begint, want niemand die weet hoe de afval op enig moment afgebroken kan worden.

  Beantwoorden
 5. Theo Benschop 26 augustus 2019

  “(…) Maar dan ook het enige wat in het licht van een mooie, vredevolle dag gratis is, is het voornoemde, in de geschiedenis van de mensheid tot het einde der tijden bekend als de zon die in de geschiedenis van de mensheid gratis bereid is om zonnepanelen van energie te voorzien. (…)”

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *