LADEN

Typ om te zoeken

Wat zijn SDRs?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat zijn SDRs?

Special Drawing Rights (XDR of SDR) zijn het antwoord van oa het IMF op de dollarcrisis die zich dreigt af te tekenen.
Het is niet een nieuwe munt, maar het is een mandje munten.
In dat mandje munten zitten een bepaalde hoeveelheid dollars, euro’s yens en ponden. Het IMF geeft ze uit en kan de verhouding in het mandje bepalen.
Voor sommigen is dit ‘het’ antwoord op de dollar hegemonie.
Immers kan nu Amerika alles bepalen en ongelimiteerd dollars uitbrengen, terwijl de wereld geen zeggenschap heeft over de hoeveelheid dollars, maar wel gedwongen wordt deze te gebruikne voor bijvoorbeeld het kopen van olie.
Er is dus wat voor te zeggen dat het ‘onafhankelijke’ IMF een mandje munten uitgeeft. Komen er meer dollars, dan wordt de hoeveelheid dollars in het mandje zo aangepast, dat de verhouding van de koopkracht van de munten gelijk blijft. Een land dat dus meer munten uitbrengt kan geen voordeel behalen ten opzichte van anderen. Dat is zeker een voordeel.
Er is ook een nadeel te noemen.
Het IMF bestaat uit bankiers en is via via in handen van de rijkste bankiersfamilies ter wereld. Wil je werkelijk zo’n enorm macht geven aan niet gekozen functionarissen die via dat mandje dus ook landen kunnen dwingen tot economische aanpassingen?
Wie is er dan de heerser over de wereld?
Ik schreef het al eerder, veel eerlijker zou een ander geldsysteem zijn. Een geldsysteem waarbij renteloos geld wordt uitgebracht.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *