LADEN

Typ om te zoeken

Wat voor banken willen we

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat voor banken willen we

Herman Wijffels is een ex-bankier die na zijn actieve loopbaan het licht gezien heeft. Hij zag hoe een beweging die hij mede ingezet heeft, resulteerde in uiteindelijk banken die volledig ontspoorden. Daarmee was die ontsporing niet de schuld van Wijffels en zijn tijdgenoten, maar ze maakten die ontsporing met hun ambitie wel mogelijk.
Wijffels zag het licht en is nu binnen zijn mogelijkheden druk doende om banken weer banken te maken.

Maar wat willen we dan eigenlijk voor banken? Wat moet een bank eigenlijk doen en wat zou het dus ook niet meer moeten doen?
Wie moeten dat bepalen, de bankiers of politici?
Herman Wijffels vindt dat politici dat moeten bepalen. Immers bepalen die de wetgeving waarbinnen banken moeten opereren.
Politici hebben echter geen visie op banken en bankiers maken daar dankbaar gebruik van door via lobby hun zin door te drijven en in feite alsnog ook via de politiek te bepalen wat voor banken er komen.
Wijffels heeft in 2013 advies aan de politiek gegeven en die heeft er in feite niets mee gedaan.
De bankenlobby is in het land van de politieke nitwitten nog altijd oppermachtig en Herman Wijffels maakt zich binnen de bankenwereld steeds minder populair.
Herman Wijffels is nog een bankier van de oude stempel. Voor hem was er nog geen extreem topsalaris. Hij is daar niet in opgegroeid. In die zin is hij al lang geen deel meer van de bankierswereld.
Blijft het feit dat we samen nog moeten bepalen wat voor banken we willen.
Willen we banken die in feite met zelfverzonnen geld zich suf speculeren op de beurs en die in feite de banktaken liever niet meer doen, maar wel de markt dichthouden voor nieuwe initiatieven?
Willen we banken die in feite met zelfverzonnen geld de grootste aandeelhouders van Nederland en België worden en eer enorme stempel op de economie drukken?
Willen we ook Amerikaanse banken hier actief hebben die in feite hetzelfde doen? Moeten we niet gewoon keihard bepaalde activiteiten binnen Nederland en België, maar liefst binnen heel Europa verbieden voor banken?
Je mag bank zijn, maar dan mag je niet speculeren op de beurs en dan mag je niet aan HFT doen.
Of je wordt beursspeculant, maar dan mag je geen geld meer creëren. Je moet dan met eerlijk verdiend geld op de beurs speculeren, of je wordt beleggingsfonds en dan mag je met andermans geld op de beurs speculeren. Je moet kiezen.
Alles doen mag niet langer.
De wereld zou er dan voor bankiers heel anders uitzien. Bankiers verdienen vanaf dat moment een stuk minder. Immers, met zelfverzonnen geld kan je veel verdienen. Als je er voor moet werken, dan wordt het een ander verhaal.
Wat voor banken willen we?

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *