LADEN

Typ om te zoeken

De olieprijs en het geloof

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De olieprijs en het geloof

In het Midden Oosten ben je geen muzikant, schrijver, belegger, professor of arts, maar je bent er Soeni, of Sjiiet, of je bent Christen, of helemaal erg, je bent letterlijk ongelovig.
Wie je bent, wordt er bepaald door je geloof. In het ene land hebben de Soenis het voor het zeggen, in het andere land de Sjiieten. Hoe dan ook, ze leven in oorlog met elkaar, want de ander is het verkeerde geloof aan het aanhangen en dat is een doodzonde.

De olieprijs heeft er veel mee van doen, want er komt een flinke plas olie uit de regio en met de olie is er ook veel geld in de regio aanwezig.
Maar sektarische rellen en ronduit burgeroorlog is nooit ver weg. De Europese machten hebben ruim een eeuw geleden heel slim de grenzen zo getrokken dat er altijd meerdere bevolkingsgroepen in één land aanwezig waren. Verdeel en heers. Het werkt nog altijd. Dat gruwelijke politieke besluit heeft in de loop van de eeuw miljoenen levens verwoest en doet dat nog dagelijks.
Zolang men in het Midden Oosten niet uit dat middeleeuws aandoende denken kan stappen, zal er weinig veranderen. Hoeveel geld er ook naar toe gaat.
Wat heeft het nu van doen met de olieprijs?
Dat is de situatie in Jemen.
Daar heeft een staatsgreep plaatsgevonden waarbij de minderheid nu de scepter zwaait over de meerderheid. Het westen kiest altijd partij, en meestal voor de zielige underdog. Normaal gesproken zou dat dus zijn de minderheid, maar in Jemen is die eindelijk opgestaan en heeft ze haar rechten krachtdadig geëist. En nu is het westen dus voor de zielige meerderheid…
Maar eigenlijk is het westen niet voor welke partij dan ook. Het gaat er slechts om dat er een balans moet zijn. De één mag niet te sterk tegenover de ander worden.
Nu Saoedi Arabië in Jemen ingegrepen heeft, is de kans op een escalatie aanwezig. Niet alleen in Jemen, maar ook in andere staten die hetzelfde probleem tussen de twee bevolkingsgroepen hebben. In Irak zijn de Soeni’s de handlangers en kern van IS. De Sjiieten krijgen er hulp van zowel het westen als Iran. In Jemen dreigt Iran nu de aangevallen Sjiieten te gaan helpen en komen ze dus tegenover het westen te staan. Het westen staat hier namelijk aan de kant van Saoedi Arabië. Overigens ook een akelig land waar vrouwen niet eens zelf mogen autorijden. En wij maar zeuren over vrouwenrechten of het gebrek er aan in Iran.
Hoe dan ook, terug naar de olieprijs, overal in het Midden Oosten dreigen nu gevechten uit te breken tussen de twee geloofsgroepen en hoe elkaar beter te raken dan via de geldkraan en die loopt via de olie.
Een eerste aanval op een supertanker kan de olieprijs opwaarts doen opspringen. In feite hopen de verschillende landen er wel een beetje op, want er liggen overal in de wereld supertankers vol olie klaar om bij een hogere olieprijs de dichtstbijzijnde haven aan te doen.
Ik vraag me dus niet alleen af op welke manier er een kleine min of meer symbolische aanval op de olietoevoer gedaan gaat worden, maar ook wie deze aanval doet. Ze is namelijk in het Midden Oosten heel erg welkom en dat maakt de zaak zo gevaarlijk.
Nog een weetje, de grootste olievelden van Saoedi Arabië liggen in het deel van het land waar de meerderheid van de bevolking Sjiiet is. De rest van Saoedi Arabië is overwegend Soeni. Ook daar nemen de spanningen toe. Twee politie-agenten zijn gisteren bij een drive-by shooting in de hoofdstad Ryaat doodgeschoten.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *