LADEN

Typ om te zoeken

Wat te doen met spaargeld? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws Zilver

Wat te doen met spaargeld? (Tom Lassing)

Ik kreeg de laatste week een enorme hoeveelheid aan vragen over spaargeld binnen. Vragen die ik al op goudgoud.com beantwoordt dacht te hebben, maar misschien is het daar ondergesneeuwd geraakt in de hoeveelheid aan informatie.
Hier de vragen over spaargeld en de Bitgold en Europacific goudrekeningen en de antwoorden die ik er op zou geven:
–   Is het zinvol mijn spaargeld bij één van deze 2 aanbieders te steken?
Ja, u zou kunnen overwegen om minstens een deel van uw spaargeld daar onder te brengen.

–   Hoe weet ik of zij juridisch ok zijn? Ik bedoel als er een nieuwe depressie komt kunnen zij het geld/goud niet achterhouden? Zij zijn dan nl. ook de dupe van een recessie.

Ze bewaren slechts uw goud, ze doen er verder niets mee. Ze zijn ook geen eigenaren. U bent en blijft eigenaar.

–   Gaat alles via internet met zo’n rekening? Ze kunnen zo geld weg sluizen, wie controleert hen?

Ja, alles gaat via Internet, maar het is wel officieel geregeld. Het goud ligt in kluizen van derden, dus niet bij hen zelf in een achterkamertje.

–   Kan ik te allen tijde goud omgezet in geld opnemen als ik het nodig heb? Dus ook als wij hier ‘Griekenland’ toestanden krijgen en je maar € 100 per week/maand mag opnemen?

Ja, dat is juist het grote voordeel. Wel moet u kijken of u meerdere rekeningen kunt koppelen aan uw goudaccount, zodat u ook via meerdere wegen aan uw geld kan komen. Immers als u alleen bij Bank x een tegenrekening heeft en bank x is gesloten, dan houdt het op.
Als al onze banken dicht zijn, dan kunt u uiteraard bij geen enkele bank nog cash geld krijgen. Uw vermogen in goud is dan echter wel onaangetast, terwijl tegoeden bij de gesloten banken waarschijnlijk verdwenen zullen zijn.

–   Is goud beter dan bijv. zilver?

Dat is niet gezegd. Goud is veel meer geld, maar zilver lijkt om verschillende redenen met opwaarts potentieel te hebben. Uw keuze, wilt u spaargeld in de vorm van goud, of in de vorm van zilver…

–   In welke valuta kun je het beste geld uit laten keren, de dollar en euro zijn beiden tricky lijkt me. Misschien zit er toekomst in de Chinese valuta?

Dat bepaalt u als het zo ver is! Dat staat u helemaal vrij.

–   Ik blijf het griezelig vinden geld te steken in een instantie via internet, je weet niet wie er achter zitten? Welke zekerheden zijn er?

Ze worden gecontroleerd door lokale toezichthouders en accountants. Bitgold is daarbij ook nog eens beursgenoteerd. Het zijn dus wel officiële financiële bedrijven die zich aan basisregels moeten houden. Je kan redelijk zien wie er achter steken omdat ze daar op hun site redelijk openheid over geven.

–   Ik blijf eigenaar van mijn goud en zilver, dat is me duidelijk. Begrijp ik dus goed dat ook in een crisis, ze niet zodanig met mijn goud hebben gespeculeerd dat er weinig meer over is en zij dus de volledige waarde in bijv. euro’s weer terug kunnen betalen?

Het goud ligt niet in de kluizen bij deze banken. Het goud (uw goud) ligt bij door hen ingehuurde opslagbedrijven in de kluis. Ze kunnen er dus niet aankomen en er zeker niet mee speculeren. Daarbij heeft Bitgold het nog iets beter geregeld als Europacific. Bitgold heeft het goud ook altijd echt op uw naam in de gehuurde kluizen liggen. EuroPacific heeft voor kleine accounts een deal met de mint van Perth. Die hebben het benodigde goud op voorraad, maar voor kleine accounts is het unallocated goud. Het is dus wel aanwezig, maar niet exact toegewezen en op uw naam gesteld. Tot op heden is het in 100% van de gevallen ook altijd in orde geweest. Heeft u meer dan 10.000 dollar aan goud bij EuroPacific, dan heeft ook EuroPacific een allocated goud programma. Het goud staat dan dus ook echt op uw naam en ligt ook echt in een bepaalde kluis.

–   U bedoelt met meerdere rekeningen bij zowel Bitgold als Europacbank een rekening openen of bij één van deze twee meerdere rekeningen of dat ik ABN en Rabo aan dit account koppel?

Om je geld daar naar over te maken, moet je een Nederlandse of Belgische bankrekening gebruiken. Die is dan je tegenrekening. En neem je weer de tegenwaarde van goud of zilver op, dan komt de tegenwaarde naar die rekening. Ik raad je aan om niet slechts één tegenrekening aan te houden. Zorg er dus voro dat er meerdere tegenrekeningen zijn en liefst zelfs rekeningen waarbij je in meerdere landen geld kunt opnemen.

–   U zegt “zilver heeft opwaarts potentieel”, maar als ik goed lees zegt men dat goud juist veel minder gevonden wordt en dus wellicht meer waard?

Zilver en goud hebben historisch altijd in een bepaalde verhouding tot elkaar gestaan. Zoveel keer de zilverprijs per ounce was de goudprijs. Lang was dat 16 keer. Toen werd het 50 keer en recent was het zelfs 80 keer. Ik denk dat het terug zal gaan naar weer een veel lager getal omdat er slechts 16x meer zilver is dan goud. Dus zilver heeft in die visie meer potentieel.

–  Maar dan kom ik bij de volgende vraag, is mijn geld in goud onderhevig aan koerswisselingen, de goudprijs dus die dagelijks kan veranderen en dus ook omlaag kan gaan.

Ja, goud is geld en heeft dus een vreemd geld wisselkoers. Als u euro’s omwisselt in goud, dan geldt voor dat kapitaal dat de goudprijs van belang is.

–   Ik zie de goudrekening nl. puur als een bedrag wat ik weg zet en dat na een aantal jaren nog hetzelfde is. Ik kan het mij niet permitteren dat het bedrag veel minder wordt, omdat ik de indruk heb dat de goudprijs momenteel al vrij hoog staat?

Als u het zo ziet, dan is dat alleen zo als de goudrekening alleen zo heet, maar in feite alleen maar euro’s bevat. Alles dat niet euro is heeft een wisselkoers ten opzichte van de euro. Dat is een wetmatigheid waar niet aan te ontkomen valt.
Als je je geld aanhoudt in euro’s en die euro’s verliezen ieder jaar 4% aan koopwaarde, hoeveel heb je dan na 15 jaar nog echt over?
Als je echter blind euro’s vertrouwd en alleen euro’s wilt bezitten om maar geen wisselkoers ten opzichte van eurowaarde te hebben, dan moet je alleen euro’s aanhouden.
Niemand kan zeggen wat de wisselkoers van goud ten opzichte van de euro gaat doen, maar ik weet wel dat de ECB als beleid al heeft dat de euro jaar 2% waarde moet verliezen. Er is geen beleid dat de goudprijs standaard zoveel in prijs moet dalen.

–  Ik accepteer dan wel dat het geld in z’n algemeenheid minder waard is als ik het weer opneem.

Dan moet je dus alleen euro’s aanhouden en hopen dat die euro blijft bestaan. Goudrekeningen zijn dan voor u geen goed idee.

–  Klopt het dat 1 ons (ounce hetzelfde?) goud momenteel op ongeveer €  36 staat?

Neen.
Een gram goud kost nu zoiets. Een troy ounce (31,1 gram) kost ongeveer 1250 dollar.

–  Heeft u enig idee of je hier belasting moet betalen op een goudrekening in het buitenland?

Je moet de euro waarde opgeven als bezit.

–   Als ik de rekening open, is dat dan wat men noemt een elektronische goudrekening?

Ja. Maar als ik u zo lees, dan weet ik niet of u dat wel moet doen, want ik heb het idee dat u geen idee heeft van wat geld nu eigenlijk echt is en welke risico’s u loopt. (of juist voorkomt) Ik raad u dus aan om eerst nog veel meer informatie te zoeken over dit soort zaken.

–   Wat denkt u van bitcoin?

bitcoin

Is net zoiets als goud, alleen zonder goud… Oftewel, je moet er in geloven en daar waar je bij goud nog altijd het metaal hebt, heb je bij bitcoins heerlijke gebakken warme lucht.

–   Tot slot is voor mij het antwoord op de vraag of je dus geld kunt verliezen door de koers erg belangrijk, zeker als je geen rente of dividend ontvangt. Door mijn leeftijd, 66, kan ik ook het geld geen 5 of 10 jaar meer weg zetten.

Ik begrijp het. Ik denk alleen dat u een bescherming zoekt in net datgene wat het minst zeker is en dat is juist de euro. Vergeet niet, het is een verzonnen munt. Ze maken er tegenwoordig 80 miljard van bij… iedere maand!
Hoe lang kan dat nog goed gaan en wat als het misgaat?
U bent dan in het ergste geval alle euro waarde kwijt. Terwijl ik met mijn goud en zilver daarna kan inwisselen in de nieuwe munt die na een gevallen euro zal komen. U kan dat niet, want uw oude euro’s zijn dan (bijna) niets meer waard. Daarom ben ik van mening dat iedereen zou moeten spreiden.
Een deel in euro, een deel in goud, een deel in zilver en eventueel zelfs een deel in dollars.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *