LADEN

Typ om te zoeken

Wat is kapitalisme?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is kapitalisme?

Ik lees steeds vaker dat men het kapitalistische systeem zat is. Dat is prima natuurlijk, maar wat is dan het kapitalistische systeem?
Het is in mijn ogen in ieder geval pertinent niet het huidige economische systeem waarin we leven.
Dat kan je van alles noemen, maar met kapitalisme heeft het namelijk weinig van doen.
Ik vergelijk een echt kapitalistisch systeem graag met de natuur.
En ja… dat is inclusief de harde kant van de natuur.
Immers is de natuur keihard. Het is aanpassen of sterven… Bij bedrijven en ondernemers houdt het in, aanpassen of verdwijnen.
En juist dat zien we tegenwoordig niet meer in de economie. Neen, we houden wat slecht is in stand met nep geld.
En daar worden we als samenleving diep ongelukkig van.
Daar ontstaat armoede van.
In de natuur bestaat ook geen rente. Ook in de economie zou dat niet mogen bestaan. Ook dát moet dus deel uitmaken van een waarlijk kapitalistisch systeem. Geld is een middel, geen doel. Geld kan dus eigenlijk niet ‘gemaakt’ worden. Het moet gedekt zijn door middelen.
Maar zolang bankiers geld kunnen creëren uit het niets, kunnen ze zich verrijken ten koste van anderen. En kunnen politici cadeautjes uitdelen terwijl ze niets hebben.
Waarom nog werken als je geld uit het niets kan creëren?

kapitalisme
Als we even extreem ver terug naar de natuur zouden gaan, dan nog komt ons voedsel niet als vanzelf op het bord. Iemand moet het plukken, schoonmaken en koken. Dat is werk. Iemand zal ruimte vrij moeten maken om te kunnen planten, zal moeten spitten, schoffelen en oogsten. Of als je vlees wilt hebben, dan zal iemand wapens moeten maken, de jacht organiseren en daadwerkelijk gaan jagen.
En dat kan je niet in drie dagen per week. Dat doe je iedere dag. Vandaar mijn terughoudendheid laatst in het artikel over de driedaagse werkweek.
Zo leef ik zelf ook. Ik werk iedere dag. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik maar drie dagen per week zou mogen werken… Dat is onnatuurlijk!
Uiteindelijk zouden naar mijn idee maar weinig mensen serieus slechts drie dagen per week willen werken. Het punt is dat werken tegenwoordig blijkbaar zo oneerlijk en zo vreselijk is, dat we er een hekel aan hebben gekregen. Dat is echt heel jammer, want uiteindelijk is zeven dagen per week werken heel natuurlijk. Het is namelijk ook zeven dagen per week ontspannen.
Kapitalisme zou dus de natuur van de economie moeten zijn. In haar hardheid, maar ook in haar mededogen. Want ook in de natuur zijn er voorbeelden te vinden van gekwetste dieren die door de kudde geholpen worden. Ook in de oudheid was er eerbied voor ouderen en werden ze verzorgd. We zijn en blijven kuddedieren. Vooral beleggers zouden daar alles over moeten weten…
Kapitalisme is niet wat er mis is aan de huidige economie en samenleving. Een gebrek er aan is eerder het probleem.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *