LADEN

Typ om te zoeken

Wat is FMR llc? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is FMR llc? (Tom Lassing)

Gisteren werd bekend dat FMR llc een 3% belang in KBC Groep had genomen. De vraag die ik kreeg is wat FMR llc voor beleggingsfonds is.
FMR llc is in Boston gevestigd en het besloten beleggingfonds heeft 2.673 posities in andere bedrijven. De marktwaarde van het fonds is 914 miljard dollar. Het is lang veel groter geweest dan welk beursgenoteerd bedrijf dan ook. Dat feit is nooit aan de grote klok gehangen. Pas sinds kort zijn Apple en Amazon groter qua marktwaarde.
In feite zitten ze als fonds overal in, maar de nadruk van de portefeuille ligt op technologie. Bijna 31% van het vermogen zit daar in. Hoe komt dat?
Heel simpel, dat belang is door de koersstijgingen van onder meer Apple en Amazon het snelste in waarde toegenomen.
FMR llc zit in die bedrijven en groot ook. Het heeft bijvoorbeeld 121 miljoen aandelen Apple. Doe dat keer 217 dollar per aandeel en u ziet hoe groot zo’n belang is. Het heeft bijna 17,5 miljoen aandelen Amazon. Doe dat keer 1.908 dollar per aandeel Amazon en u ziet hoe groot en hoeveel geld zo’n belang waard is.
FMR llc is één van de meest invloedrijke fondsen in de wereld en ze drukken met hun grote belangen in individuele bedrijven een enorme stempel op de belangrijkste bedrijven in de wereld. Als ze hun aandelen op de markt zouden dumpen, dan gaat de waarde en het vertrouwen in dat bedrijf verloren. Het feit dat FMR dus een belang in je bedrijf neemt is enerzijds de erkenning dat je er toe doet, maar tevens houdt het in dat je naar de pijpen van FMR dient te dansen.

Doe je dat niet, dan vindt je een heel machtige vijand tegenover je.

Wie zitten er achter FMR llc?
Het is een privaat bedrijf en heeft daarom geen verplichting haar aandeelhouders bekend te maken. FMR staat voor Fidelity Management & Research Company.
Achter FMR zitten de nodige trusts. In de board zitten zowel personen als weer andere trusts. Het is onderdeel van een enorm bedrijf en het is dan ook een kluwen aan eigenaren en belangen. Ik vrees dat het niet mogelijk zal zijn om zonder inzage in de verschillende aandeelhouders boeken precies op te maken wie precies op dit moment eigenaar is van al dat kapitaal. We hebben ondanks dat al wel een aardig beeld kunnen vormen.
Fidelity Investments dat weer boven FMR llc staat, is groter dan alleen FMR llc en heeft volgens Wikipedia in totaal 2,4 biljoen dollar onder beheer.
Het is daarmee nu nummer vier van de wereld.
Het bedrijf heeft, mede vanwege haar omvang EN de eigendomsonduidelijkheid, te maken met belangen van de eigenaren en de deelnemers van hun publieke fondsen die kunnen botsen. Zo is F-Prime Capital Partners actief voor zowel het bedrijf als voor individuele openbare (publieke) huisfondsen. Hun praktijken zijn niet illegaal, maar wel nadeling voor deelnemers in de publieke beleggingsfondsen van Fidelity Investments. Beleggingsfondsen waar u en ik in kunnen beleggen. Die worden benadeeld door de insider trading van eigenaren van Fidelity al dan niet voor FMR. F-prime brengt bijvoorbeeld niet beursgenoteerde bedrijven naar de beurs. Fidelity koopt eerst aandelen en zal bij de beursgang extra aandelen kopen en aldus de vraag naar die aandelen doen toenemen en dat jaagt de koers van die aandelen weer op. Ook de openbare beleggingsfondsen van Fidelity doen daar aan mee en via die weg betalen de deelnemers van die fondsen dus ook te veel voor dit nieuwe belang. Het is allemaal niet illegaal, maar kies is het ook niet.
Voor meer daarover een rechtszaak die Fidelity voerde tegen twee klokkenluiders van binnen het bedrijf: https://www.law.cornell.edu/supct/cert/12-3

Fidelity is opgericht door de Johnson familie. Ze hebben als familie naar verluidt nog altijd een 49% stemrecht en ze stemmen als familie altijd als één blok. Veel managers en ex managers van Fidelity houden de rest van de 51% aandelen. Peter Lynch is één van die personen. We weten dat omdat hij dat zelf gezegd heeft. De informatie is niet openbaar beschikbaar.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *