LADEN

Typ om te zoeken

Wat is democratie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is democratie

Claudia de Breij had in haar einde jaars conference een ‘ode aan de democratie’. Ik ben heel blij dat ze daar naar refereerde.
We zijn zo verwend geraakt met iets dat we democratie noemen dat we namelijk eigenlijk niet eens meer weten wat het precies is en waar het uit bestaat.
Zegt u het maar, wat is democratie?
De meesten zeggen dat het de de wil van één meer dan 50% is. Dus een systeem waarbij de meerderheid voor of over de minderheid gaat.
Sorry, neen, dat is niet democratie.
Maar wat is dan wel democratie?
Denk daar eens drie tellen over na en lees dan verder…

Claudia gaf (vrij vertaald) aan:
“Democratie is het systeem waarbij de meerderheid regeert met compassie voor de minderheid. De meerderheid houdt rekening met de noden van de minderheid. Maar, dat is niet alles. Dat is slechts één zuil van drie zuilen die voor democratie staan. Bij democratie hoort namelijk ook een vrije pers en er hoort een onafhankelijke rechtspraak bij. Die drie zuilen samen vormen democratie. Die drie zuilen staan er garant voor dat mensen met macht hun boekje niet te buiten gaan. Het houdt de machthebbers onder controle en verantwoordelijk.”

Val je dus als machthebber of als belangengroep één van die drie zuilen aan, dan val je daarmee altijd ook de kern van democratie aan.
Wie dus oproept tot het opsluiten van de pers, of wie de onafhankelijkheid van de rechtsspraak ondermijnt, die ondermijnt de kern van de democratie.
Het is ontzettend goed van Claudia dat ze deze meetlat langs de samenleving houdt.
Tegenwoordig zijn er heel veel mensen die zonder blikken of blozen één, twee of zelfs alle drie de zuilen zouden willen vervangen met hun macht(hebber).
Niet alleen in de VS, ook in Nederland en België zijn er ondertussen al miljoenen die weinig meer op hebben met ware democratie.
Het is als vrijheid van meningsuiting. Iedereen is voor, totdat iemand een andere mening heeft. Dan ineens kan het niet meer. Dan moet er ingegrepen worden.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

6 Reacties

 1. Deva Daniël Luysterburg 2 januari 2020

  Beste Tom,

  Democratie is een leugen. Oppositiepartijen als de SP staan onder controle van de AIVD. In de jaren vijftig stonden hele CPN-afdelingen onder controle van de veiligheidsdiensten volgens Frits Hoekstra. In 1972 richtte de veiligheidsdienst zelf een maoïstische partij op. Google maar eens op ‘Operatie Mongool’. Dit partijtje fuseerde met de KEN-ML en zo ontstond de SP….. In een land met een geheime dienst kan alles worden gemanipuleerd. Volgens de vrienden van Theo van Gogh was de Hofstadgroep een vervolg op operatie Mongool, dus een AIVD-operatie. De zogenaamde vrije pers schrijft hier natuurlijk niet over.
  De onafhankelijke rechtsspraak is ook een leugen. Justitie is een bolwerk van mafiosi en kinderverkrachters. Lees het boek De Demmink Doofpot maar eens. En moet ik je herinneren aan de Teevendeal met een drugdealer waarbij nota bene een Kamervoorzitter het bonnetje door de papierversnipperaar haalde? In werkelijkheid lukt het ministers al heel lang niet om grip te krijgen op Justitie. Ook Teeven niet, al is het een integere man.
  De vrije pers is ook een leugen. De pers is een verlengstuk van het systeem. Zaken die een bedreiging vormen voor het systeem komen nooit in de krant, of hooguit met een klein berichtje. Onlangs ging ik in hongerstaking met oa de eis van helicoptergeld. Er verscheen NIEMAND op de door mij georganiseerde persconferentie….
  Democratie is een mooi ideaal. De werkelijkheid is dat er een heersende klasse is van bankiers en ander tuig dat de rest van de bevolking als werkslaven gebruikt.

  Beantwoorden
  1. Deva Daniël Luysterburg 2 januari 2020

   Erratum, ipv Teeven bedoel ik natuurlijk Grapperhaus.

  2. jan van der huizen 2 januari 2020

   ook de “vrije pers” is m.i. een illusie. Ik lees regelmatig artikelen in de media die met de pen van ‘t Kabinet geschreven zijn. Slechts het kopje “dit is een advertentie van de regering” ontbreekt daarbij. De media heeft heel veel macht. Denk je nu werkelijk dat het hier in Nederland anders gesteld is dan in Amerika??? Een krant heeft maar één doel: Zoveel mogelijk lezers en dus “macht” te verzamelen. En die macht dan in klinkende munt uit te laten betalen. Een krant heeft slechts in beperkte mate de waarheidsvinding tot doel.
   Vreemd dat we dat over buitenlandse media allemaal wél willen inzien, maar dan denken dan het in ons eigen kleine landje allemaal veel beter is gesteld. Beetje zoals de splinter in ‘t oog van een ander . . .

  3. pieter 2 januari 2020

   Ook meer als reactie op van Van der Huizen, zie de nieuwsvoorziening via de kranten. Op één hoop gegooid bij de Belgen.
   Een bizarre aanfluiting van de vrije pers….

 2. Jos Leeters 2 januari 2020

  Was recentelijk nog in de Efteling…daar geloven ze ook nog in sprookjes.
  Democratie in Nederland? Allang verkwanseld aan Brussel.
  Daarnaast wil ik even memoreren aan de gehouden referenda. Verkiezingsuitslagen zeiden beiden NEE. Maar beiden werden toch JA. Dat is dan het respect van de Democratie van de minderheid ten opzichte van de meerderheid. Want, we noemen het anders of doen er een A4-tje bij.
  Gewoon de neus afvegen met die uitslagen en verdergaan.
  Rechterlijke macht? onder invloed van D66. Dus politiek onafhankelijk?? Hoe zat dat ook weer met de beïnvloeding van de Wilders processen?

  Beantwoorden
 3. Henk Donkers 3 januari 2020

  Wat jammer dat iedereen hier zo zuur reageert op het stuk van Tom. Ik ben het helemaal met hem eens dat Claudia de gelegenheid mooi heeft benut om de basiswaarden van democratie nog eens te belichten want ik ben ook bang dat dat niet meer bij iedereen helder is.
  De Duitse bondskanselier Konrad Adenauer heeft eens gezegd dat de Weimarrepubliek niet ten onder is gegaan aan te veel naziaanhangers maar aan te weinig mensen die de democratie wilde verdedigen. Een heel wijze les, maar dan moeten we wel goed weten wat democratie is en dat het de moeite waard is om te verdedigen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *