LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaat de rente doen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat gaat de rente doen?

Het is een vraag die vooral huizeneigenaren, maar ook spaarders en obligatie beleggers zich afvragen. Het is een belangrijke vraag, dus goed om die te stellen. Nu het antwoord op die vraag nog…
– Logisch zou zijn dat de rente gaat stijgen… maar logisch zou ook zijn dat Griekenland al lang failliet zou zijn en de euro al niet meer zou bestaan. Logisch gezien waren banken failliet gegaan.
Tegenwoordig kunnen we heel lang leven met onlogische zaken.
Ooit zal de logica weer zegevieren, maar tot die tijd regeert de leugen.
En de lage rente die overheden betalen, is zo’n leugen.
Ik vrees dat zelfs de centrale bankiers niet weten wat ‘de rente’ gaat doen. Ze zetten in op het voor de overheden zo laag mogelijk houden. Immers zou heel de leugen van het economisch herstel akelig duidelijk worden als de rente voor de ver in de schulden gestoken overheden nu flink zou stijgen. De begrotingtekorten van de Europese landen zouden terug naar boven de 3% gekomen zijn als hun rente al hoger zou zijn en dat feit blijft wel even zo. Het is eigenlijk alleen maar dankzij het feit dat de rente voor hen zo extreem laag is gesteld, dat ze het volhouden.
Zonder die extreem lage rente zouden we waarschijnlijk een enorme recessie zien. Want als de overheid grotere tekorten heeft, dan gaan de belastingen omhoog en dan zien we bestedingen enorm veel lager worden.
Iedereen heeft er dus baat bij om de leugen rond de lage rente voor de overheden vol te houden.
Niemand wil immers een recessie.
Ondertussen is de rente die u en ik betalen wel flink hoger dan de rente die banken elkaar en de overheid aanrekenen. Daarbij is de marge die de bank zichzelf toerekent ook flink. Historisch gezien pakken de banken nu een forse winst op de hypothekenleningen die ze bij particulieren uit hebben staan. De marge tussen wat ze zelf betalen aan rente en wat ze ons aanrekenen is in ieder geval in Nederland historisch gezien erg hoog. De banken pakken dus de winst.
Maar nog meer verhoging van de rente voor particulieren en bedrijven, is ongewenst. Een hogere rente zou snel de consumentenbestedingen kunnen raken en dat is op zijn beurt weer funest voor de omzetten van vooral de grote multinationals.
Dus roepen we allemaal dat de naakte keizer een prachtig gewaad aan heeft.
Wat gaat de rente doen? Zolang er geen ‘ongeluk’ plaatsvindt, zal de rente voor overheden extreem laag blijven en zal de rente voor consumenten hooguit een heel klein beetje stijgen. De banken willen immers ieder jaar meer winst rapporteren, dus ieder jaar een fractie meer rente vragen voor hypotheekleningen en ook de CEO heeft zijn bonus weer binnen.
Iedereen met enige invloed gaat voor zo’n bijna onveranderlijke situatie. Dus u kunt nog redelijk gerust gaan slapen. De rente zal voorlopig niet hard gaan stijgen… Hopen we.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *