LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaat de dollar doen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat gaat de dollar doen

dollar, devaluatie

De ene deskundige heeft het over de val van de dollar, de ander heeft het over een enorme waardevermeerdering van de dollar… Wie heeft er gelijk?
Het punt is, de dollar is in 100 jaar tijd 98% van haar waarde kwijtgeraakt. Kon je 100 jaar geleden voor $0,25 je haar laten knippen, nu kost het $20. Het is maar een voorbeeld, maar het geeft goed aan dat de dollar niet bepaald waardevast is.
Ook qua wisselkoers ten opzichte van Noord Europese munten is het zo dat de dollar steeds meer terrein verloren heeft. De VS heeft het ondanks en misschien wel dankzij haar economische kracht voor elkaar gekregen om de rest van de wereld steeds weer op te zadelen met een dollar die in waarde daalde. Keer op keer werd hierdoor het Amerikaanse product goedkoper en werd het in de VS duurder om buitenlandse goederen te kopen.
De VS was economische en militair zo sterk dat het dat steeds ongestraft kon doen.
Er zijn nu veranderingen gaande. De EU is afhankelijk van de VS, maar is een sterk economisch blok met voor een deel zelfs één munt. Een munt die net zo sterk is als de dollar.
Dat doet de VS pijn, want hun economie drijft op het feit dat Amerikaanse producten door devaluatie van de dollar steeds goedkoper konden worden. Dat lukte tijdens de opkomst van de EU de VS ook wel, maar dat feit lag toen aan China.
De VS kon namelijk weer een ronde goedkoper worden door haar producten massaal in China te laten produceren. Die economische ronde werd dus wederom door de VS gewonnen.
De stap had echter een nadeel.
Dat nadeel was dat China de productiecapaciteit van de VS over nam. De VS is in feite door het overdragen van de productiecapaciteit ineens afhankelijk van China geworden. Dat leek geen probleem toen in de jaren negentig China nog arm en relatief zwak was.
Dat is China echter niet gebleven.
Wil de VS een nieuwe economische ronde gaan winnen, waar moet dan nu haar briljante volgende stap vandaan komen?
Trump probeert het met het criminaliseren van China en en gedwongen weg laten halen van productie capaciteit uit China.
Haal daar het productiewerk weg en China wordt weer een zwak land.
Dat op zich klopt dat, maar het is rijkelijk laat voor een dergelijk beleid. De Chinese interne markt is al flink in ontwikkeling en die markt is potentieel zo groot dat China heel machtig kan worden door simpelweg die interne markt verder te ontwikkelen.
Met de verhuizing van Amerikaanse productie van China naar nog weer andere landen is het maar de vraag of het dan nog weer goedkoper kan. Als dat niet zo is, dan kan de VS alleen met invoerheffingen proberen de markt te sturen. Een zwaktebod waarmee niemand wint.
De dollar is als de enige serieuze wereldmunt een munt die geldt als een reddingsboei. Je zou dus denken een krachtige munt, maar dat is niet wat de VS wil. Een krachtige dollar zou de economie van de VS helemaal geen goed doen.


Ik geloof dus niet in die structureel krachtige Amerikaanse dollar. Ik geloof veel meer in een gestaag afglijdende dollar. Dát is immers de makkelijkste manier om Amerikaanse producten wereldwijd concurrerend te houden.
Andere munten, zoals zwakke munten als de Turkse Lira of de Argentijnse Peso vallen ten opzichte van de dollar wel ver weg. Voor mensen in die landen lijkt het alsof de dollar meer waard wordt, maar het is uiteindelijk hun munt die minder waard wordt. Daar zit wel een verschil tussen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *